Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Националната банка на... Facebook

Както "Банкеръ" пръв писа преди няколко дни, Facebook Inc. е на път да получи одобрение от Централната банка на Ирландия, с което потребителите на социалната мрежа ще могат да съхраняват и разменят пари на интернет платформата.

Все още не е напълно ясно какви точно са плановете на компанията, но най-вероятно Facebook ще се включи в пазара на парични преводи. Според изчисления на Световната банка този пазар ще достигне 600 млрд. долара през 2014 година, главно заради бизнеса в развиващите се държави. Тази сума се е утроила само за десетилетие и се очаква през следващото да бъде още по-голяма.

Въпреки това, разходите за транзакции, които са средно около 9%, остават твърде високи. А конкуренция от страна на Facebook може да принуди останалите играчи на пазара за понижат тези такси много бързо.

Но не само социалната мрежа има такива амбиции. Най-големите супермаркети в света Wal-Mart представиха през миналата седмица услуга, който ще позволи прехвърляне на пари между всичките 4000 магазина в САЩ.

Предстои да видим дали новата услуга на Facebook ще позволи да бъдат извършвани трансгранични преводи по толкова лесен начин, както се разпространяват снимки и видео. Вероятно услугата ще бъде по-евтина от съществуващите посредници на пазара, тъй като Facebook ще се възползва от големия брой потребители и ниските си разходи, на фона на традиционните услуги за преводи на пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във