Банкеръ Weekly

Пари и пазари

НА ЗЪРНЕНИЯ ПАЗАР ЗАСЕГА Е СПОКОЙНО

Първите десет дни на 2006 г. преминаха на зърнения пазар спокойно и без изненади. Изкупните цени на хлебната пшеница запазиха основните си стойности от средата на декември и са в границите на 140-170 лв. на тон. Фуражната пшеница е със средна цена 128 лв. за тон. В сравнение с края на миналата година цените на фуражния ечемик също са без промяна и са в диапазона 145-180 лв. при средна цена от 160 лева. Единствено при царевицата има известно раздвижване към 10 януари - средната изкупна цена достигна 136 лв., което е с около 6 на сто повече спрямо декември 2005-а. Покачването се усети най-вече в Северозападна България, където количествата царевица са най-малко. При маслодайния слънчоглед цените се запазиха между 370 и 400 лв. на тон.
Пазарът със сигурност ще се раздвижи след държавната интервенция за закупуване на около 150 хил. т хлебна пшеница. Очаква се към средата на февруари, когато плановете на земеделското министерство за цените станат известни, зърното да поскъпне. Както вече обявиха от ведомството, покупките вероятно ще се осъществят на нива над средните. Изкупуването ще започне от около 170 лв. на тон и в зависимост от предлагането и интереса на производителите може да достигне 175-178 лева.
Поскъпването на царевицата ще продължи. Най-слабо ще е то в Североизточна България, където запасите са най-големи. Прогнозите са цената на царевицата към началото на март да е около 145 лв. на тон, а в отделни региони да достигне и 150-152 лева.
Независимо от сегашното спокойствие на пазара, вече се появиха и първите признаци, че в следващите месеци брашното и хлябът ще поскъпват. От Асоциацията на хлебопроизводителите смятат, че цените на хляба ще се повишат с около 20% до новата реколта. Причината е в брашното, което днес се търгува с около 10% по-скъпо спрямо декември. Увеличението ще се отрази най-вече върху най-масовите видове Добруджа и Бял. Експерти са на мнение, че за това ще допринесе увеличението на цените на горивата, затварянето на част от производствените мощности заради новите изисквания към тях и по-голямата консумация на хляб през зимата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във