Банкеръ Daily

Пари и пазари

На Уолстрийт се връщат в офисите и в нощните клубове

S 250 04b06670 117c 42d9 990a 64f10a46283d

Какви пътувания, плажове, почивки? Четиринайсет часови работни дни и танци до среднощ в любимия бар на "новобранците" на Уолстрийт - Phebe's Tavern and Grill; кафе с боса във фоайето на "Джей Пи Моргън Чейз"; спонтанни събирания с колеги на покрива на сградата; анализатори, обявяващи цените на акциите на "горещия" търговски етаж...

Позабравените традиции В Ню Йорк се възраждат след продължилите цяла година онлайн съвещания и неудовлетворителни виртуални "щастливи часове". Най-младите и амбициозни финансисти се връщат в градските офиси на инвестиционните банки, където обичайно прекарват по-голямата част от персоналното си обучение и създават контакти - неща, които определено липсваха по време на пандемията. Това е началото на големия завой към нормалността за финансовия сектор на американската финансова столица, когато компаниите все още умуват как да осигурят сигурност и безопасност на служителите си.  

Мечтаната лятна програма за анализатори - дебют за жадуващите да станат банкери - все още е виртуална за мнозина. Но пък стотици от най-младите вече работят присъствено в "Джей Пи Моргън Чейз" и "Голдмън Сакс груп". През идната седмица над 550 специализанти на "Ситигруп" ще отидат на работа в някой от банковите офиси, повечето - в Ню Йорк. В "Моргън Стенли" част от дистанционните "новобранци" работят по две седмици присъствено. Други фирми, включително "Дойче банк", също прилагат хибридни програми.   

Работата в офис означава да натрупаш опит и

да усетиш енергията на търговския бизнес.

Новопостъпили банкери с ентусиазъм споделят впечатленията си от работата на банковите дилъри, след като на 16 юни Федералният резерв шокира пазарите със заявка за две потенциални увеличения на лихвите още през 2023-та. В онзи момент на седмия етаж на централата на "Джей Пи Моргън Чейз" е "завалял дъжд" от онлайн сигнали, телефонни позвънявания и кръстосани викове между бюрата. Анализаторите преценявали дикцията и изразните средства на шефа на американската централна банка Джеръм Пауъл в опит да разберат мотивите за рязката промяна на стратегическата посока. Според новаците всичко е приличало на Суперкупата по американски футбол, но доста по-екстремно и те през цялото време се чудели в какъв свят са попаднали.

Естествено, за други отмяната на ограничителните мерки в Ню Йорк е възможност и да се срещнат с колеги след работа. Едно от най-популярните места за събирания е Phebe's - бар в търговския център на мегаполиса, известен като "убежище за студентите от Нюйоркския университет и стажантите на Уолстрийт". Виждайки посетители, "облечени с дрехи на марката Vineyard Vines, ризи в пастелни тонове с копчета до яката и мокасини", 28-годишният барман Лорън Рамирес веднага разбрал, че летните специализанти са се върнали

В петък стажантите пригласят на електронния ремикс на песента на Тайлър Суифт "Любовна история" и чакат на дълга опашка на входа на заведението, която до 22.15 ч. вече се е проточила по улицата, блокирайки входовете на съседните апартаменти, магазини и офиси. Черни коли паркират успоредно една до друга в две редици и "разтоварват" купища млади мъже и жени, пристъпващи с надеждата да си намерят места в бара. 

Край на дремките между онлайн съвещанията

Връщайки се обратно по работните места, стажантите вече могат да работят директно с менторите си - опит, който е жизнено важен за получаването на позиция на пълен работен ден в света на финансите. Лидерите на Уолстрийт се оплакаха как младшия състав е пропуснал базови възможности за обучение по време на пандемията. И сега фирмите са раздвоени как и дали да върнат служителите в офисите. Някои банки като "Голдмън Сакс" предприемат по-твърд подход, докато други като "Ситигруп" препоръчват гъвкав метод на работа.  

Предпочитанията на специализантите като че ли клонят към присъствения подход, за да изградят контакти с по-старшите членове на екипа, които да не са чрез имейли или чрез виртуални конференции. Присъствието в офиса обаче означава и край на дремките между сутрешните онлайн съвещания и обедните почивки за йога. Младите служители споделят, че са мотивирани и съпричастни, когато са близо до ръководителя си и имат повече възможности за обратна връзка. Искайки да зададат въпрос по възложения им проект или проверка, те просто завъртат стола си към човека, който стои до тях.

Отсъстващите страдат и се надяват

Все още има много стажанти, които работят дистанционно и очакват с нетърпение да се срещнат на живо с колегите си. Но повечето работят над конкретни проекти и груповите съобщения не винаги вършат работа.   

Някои вече планират следващото си лято, когато ще специализират в банка от Уолстрийт и горещо се надяват това да помогне за създаването на необходимите контакти, които да подкрепят бъдещата им кариера. Да, когато са на някое частно парти на покрива на сграда, гледаща към финансовия квартал на Ню Йорк, усещането определено е възбуждащо.

Жестока битка за таланти

Докато стажантите се борят за сърцата на своите ментори, на Уолстрийт се води истинска борба за млади банкери. Компаниите са особено активни в опитите си да привлекат най-талантливите. Подходът им е лишен от въображение, но пък е подплатен финансово - с традиционното увеличение на базовите заплати на анализаторите с една година трудов стаж до 100 хил. щ. долара срещу досегашните средно 85 хил. долара. Тези суми вече са предложили "Барклейз", "Джей Пи Моргън Чейз", "Ситигруп", "Гугенхайм партнърс". 

"Уелс Фарго" и "Креди Сюис груп" възнаграждават някои младши банкери с еднократна премия от 20 хил. щ. долара. Бутиковата инвестиционна банка Moelis & Co. дава по 10 хил. долара допълнително на банковия си екип, а "Джефрис файненшъл груп" предлага на младшите служители подбрани продукти на "Епъл" и уреди за фитнес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във