Банкеръ Daily

Пари и пазари

На Уолстрийт са песимисти за долара

Най-едрите валутни търговци от банковия бранш са почти единодушни, че зелените пари ще са по-евтини в края на годината. Което ще е вярно само ако растящият брой инфектирани от COVID-19 не препятства подема на глобалната икономика. 

Усреднената прогноза на банките, които са на предната линия на управлението на ваутния пазар със среден оборот от 6.6 трлн. щ. долара на ден, е 2% спад на щатската валута към еврото и 3% поевтиняване към йената през идните шест месеа. Ключов мотив за тези предвиждания е постепенното охлаждане на търсенето на сигурни активи, което предизвика мощен прилив на капитали в долара по време на мартенския емидемичен пик когато инвеститорите насочиха авоарите си към спасителните убежища. Прогнозите на анализаторите не са повлияни от евентуалното развитие на заразата, а от обичайния ход на обменните курсове в исторически план, който показва, че щатският долар отслабва във фазата на растеж на икономичесикя цикъл когато световното стопанство преминава от рецесия към възстановяване. 

Засега паазрната тенденция се движи в очакваната посока. Доларовият индекс, изчисляван от агенция "Блумбърг", е поевтинял с около 7% от върховата си стойност на 20 март (от почти 103 пункта) в хода на възстановяването на бизнес активността на най-мощните световни икономики и на фондовите борси.

Усреднената прогноза на анкетираните от "Блумбърг" 11 банки, които са най-активни на валутните пазари, е за 1.15 щ. долара за едно евро и 104 яп. йени за един долар в края на 2020-а. Очакваната стойност на зелените пари към единната европейска валута не е особено далеч от сегашните 1.1345 долара аз едно евро. Котировките на йената пък се движеха в близост до 107.30 йени за един долар на 9 юли.

По-сериозните отклонения от уседнената прогноза по отношение на еврото са на "Бенк ъф Америка", която очаква 1.08 долара за едно евро в края на третото тримесечие и 1.05 долара към 31 декември. "Ситигруп" пък предвижда 1.16 долара за едно евро в края на 2020-а. Три банки - "БНП Париба", "Дойче бак" и "Стандард чартърд" - очакват 100 йени за един долар към 31 декември, а "Ситигруп" - 110 йени за един долар.  

Естествено, прогнозирането е сериозно предизвикателство в сегашното смутно време. Индексът на "Ситигруп" за изненадите в стойностите на щатските индикатори е на най-високите равнища в историята. В случая с акциите пък мнозинството компании отказват да оповестяват очакваните печалби. За валутните стратези, които оценяват относителната сила на световните стопанства, вирусът дълеч не е единството голямо неизвестно.   

Сериозно разбъркване на картите внася растящата подкрепа за демократа Джо Байдън, който ще се изправи срещу Доналд Тръмп на президентския вот в САЩ, до който остават четири месеца. Някои анализатори обръщат внимание на доказалата се в исторически план конфигурация, че зелените пари поскъпват след всички президентски избори, независимо от победителя. Други пък опонират, че победа на Байдън ще доведе до увеличение на корпоративните данъци, което ще порази първо акциите, а след тях и доларът. "Стейт стрийт" определя демократ-стопанин на Белия дом като негативен фактор за американската валута, особено ако съпартийците му овладеят и Сената.   

Новата Европа

Макар че мнозинството анализатори са се вторачили в долара, някои са заинтригувани от плана на Европейската комисия да емитира общ дълг, което, ако се случи, ще е позитивно за еврото. Съвместните облигации се смятат за значима и решитена крачка към фискален съюз, който би могъл да намали нарасналите през последното десетилетие заплахи за единната европейска валута. 

Засега тези планове са по-скоро в сферата на добрите намерения, защото четири пестеливи нации - "Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция - са против безвъзмездни дарове за позтежко пострадалите от пандемията партньори. И една по-беззъба схема със сигурност ще навреди на еврото. 

Може би оттук идва и голяма част от огромния песимизъм на "Бенк ъф Америка" и нейните 1.05 долара за едно евро в края на годината. Банковите стратези посочват още, че монетарните действия на Европейската централна банка също могат да натиснат надолу валутата на блока. 

Магията на спасителните убежища

Предимствата на зелените пари като световна резервна валута по отношение на статуса на йената като спасително убежище едва ли ще се запазят в дългосрочен план. Защото дълбоките лихвени редукции, предприети от Федералния резерв в отговор на пандемията, притвориха лихвената ножица между двете икономики. И след като американските централни банкери отбелязаха, че няма да пипат лихвите до края на 2022-а, продължителното преимущество на по-високата доходност на доларовите активи над тези в йени, е към края си. 

Според швейцарската "Ю Би Ес", "най-добрият индикатор за прогнозирането на курса долар/йена е лихвеният диференциал между десетгодишните облигации на СЩ и Япония". С колапса на реалните щатски лихви тази мярка подсказва низходящо движение на американската към японската валута. 

Тази тенденция, естествено, не е гарантирана. Например, "Ситигруп" е най-пемистично настроен към йената и очаква 110 йени за един долар в края на годината. Мотивът - въпреки добрия контрол върху развитието на вируса, Япония е пуснала огромни пакети за стимулиране, които ще имат негативен ефект върху националното стопанство. 

За "Ейч Ес Би Си холдингс" това не е съществен фактор, ако пандемията се активизира отново и започне да обикаля света, провокирайки нов капиталов прилив в спасителните убежища. Което е мотивът зад прогнозата на банката от 105 йени за един долар към 31 декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във