Банкеръ Daily

Пари и пазари

На пазара на логистични площи доминират проекти за собствено ползване или по поръчка

Интересът на инвеститорите  - и български, и чуждестранни, към покупка или наемане на индустриални имоти у нас остава зареден с енергия, поне в някои от сегментите на пазара на недвижими имоти.  

Пазарът на индустриални имоти отбелязва висока наемна активност и значителен обем площи в строеж през третото тримесечие, отбелязват в своя анализ от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.. Завършените за собствено ползване и наетите логистични площи за периода са 32 456 кв. м, което е значително над средните стойности за юли – септември през последните десет години. Активността на пазара е подкрепена от завършването на фази от два големи логистични проекта - "Индустриален парк София Изток" и "Логистичен център Транскапитал", както и от разрастването на компании от сферата на търговията на дребно и дистрибуцията. В ход е строежът на 241 426 кв. м в София.

Секторите, в които се отчита растеж – бързооборотни стоки, мебели и стоки за дома, както и онлайн търговията, са основните двигатели на търсенето на логистични площи. "Въпреки че през последните тримесечия бяха сключени няколко по-значителни сделки за наем, на пазара продължава да доминира строителството на проекти за собствено ползване или по поръчка (build-to-suitе). Това води и до активно търсене на строителни терени за строеж на производствени и складови площи в покрайнините на София и в развиващите се индустриални зони“, обобщава Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

Стабилното търсене поддържа устойчиви офертните наемни цени на модерни складови площи в София - около 4.2-4.4 евро/кв. м за малки и средно големи проекти. При по-големите квадратури - над 10 000 кв. м, офертните нива са под 4 евро/кв. метър.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във