Банкеръ Weekly

Пари и пазари

... На дъното на чашата

Битката между Европа и Новия свят безусловно увеличава броя на любителите на виното. А увеличеното предлагане и повишаващата се винена култура на потребителите разширяват и асортиментната листа на търговците. Проучванията ни показват, че в диапазона между 12 и 22 лв. Чили, Южна Африка, Аржентина, а често и Италия и Испания предлагат у нас много добри вина и с постоянно качество.

Според Международната организация по лозята и виното глобалната продукция от тази напитка е паднала с 6% през миналата година - до 271 млн. л, в сравнение с 2013-а. Общо 80% от виното се прави в десет държави - Франция, Италия, Испания, САЩ, Аржентина, Австралия, Китай, Южна Африка, Чили и Германия. Хубавото е, че вината им вече могат да се открият и по рафтовете на магазините у нас. Много са играчите на пазара и са от различен калибър. Някои от тях имат широк кръг от партньори и асортимент от вина. Winebox ("Уайнбокс") например е вносител и представител на някои от най-добрите изби от Eвропа, Южна Америка, Нова Зеландия. Фирмата е на пазара от 2008 година. Тогава става представител на изба "Трапиче" (Trapiche) - един от аржентинските гиганти в световния винен бизнес, и Malbec експерта на Аржентина. През 2010-а Winebox привлича световноизвестния бранд "Жорж Дюбьоф" (Georges Duboeuf). Жорж Дюбоф - Кралят на божолето, е създател и собственик на едноименната изба и най-известният в региона търговец на вино през последните 50 години. След това интересът на "Уайнбокс" се насочва още повече към Франция. Днес портфолиото й е обогатено и с вина от Германия, Италия и Австрия.

Историята на "Картел" ЕООД започва през 2006-а, а политиката й е непроменена и до днес - директен внос и представителство на винарските имения. Фирмата е с един от най-дългите асортиментни списъци - над 250 етикета френско, италианско, испанско, австрийско, гръцко, калифорнийско (американско), чилийско, аржентинско и новозеландско вино.

"Белведере Дистрибуция"  е основен дистрибутор на Belvedere Bulgaria. Фирмата предлага вина на избите "Катаржина Естейт", "Домейн Менада", винарска изба "Сакар" и изба "Оряховица". Тя е специализирана и за внос на вина от суперпремиум клас от Бордо, Елзас и Испания.

Много силно е присъствието на пазара на вината от Италия. Обяснението е в интереса на българите към тази страна към привлекателната й кулинарна култура. Множеството италиански ресторанти, които предлагат предимно италианско вино, му дават предимство при продажбите пред френските и испанските конкуренти.

От 2006 г. легендарният Анжело Гая доверява на VAYK WINES дистрибуцията на марката - флагман на италианското вино - Гая (GAJA). Днес фирмата заема лидерски позиции в ХоРеКа (хотели, ресторанти, кафенета) сегмента с богато портфолио от висококачествени вина от Стария свят. През 2010-а тя отвори първия си и най-голям на Балканите магазин за вино и висококачествен алкохол - VINELLO. Днес VAYKWINES е вносител, дистрибутор и търговец на много широк асортимент от вина от целия свят във всички ценови категории.

Фирмата "Негосиан" е вносител на вино от избите Saint Clair от Марлборо - Нова Зеландия, и Mooiplaas - Южна Африка. Името на винарната - Saint Clair, произхожда от фамилното име на едни от първите заселници в Нова Зеландия - Синклер. Фамилия Рос - собствениците на изба Mooiplaas, произвеждат бутикови вина от 1963 г. насам. Философията им е да се придържат до класическия френски стил.

 


Пречки

Влошената икономическа обстановка и намаляващите покупателни възможности на българите са предпоставка за по-голяма консумация на алкохолни напитки вкъщи - вечер след работа, срещи с приятели, семейни тържества и други. От друга страна, населението на България намалява, расте броят на възрастните хора. А това също се отразява на консумацията заради по-ниски доходи, заболявания и други. Пред хората в по-млада възраст пък има известни законови ограничения на консумацията, с които някои се съобразяват. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във