Банкеръ Weekly

Пари и пазари

НА БОРСИТЕ ОЧАКВАТ ИЗНЕНАДИ ЗА СЛАДКАТА СТОКА

За януари средната цена на предлаганата за продажба захар на Софийската стокова борса е била 999 лв. за тон с платен ДДС, показват борсовите бюлетини. При това офертите са единствено на продавачи, търсенето е било слабо и до сделки през месеца не се е стигнало.На борсовата сесия през седмицата 13-19 февруари обаче цената вече е 1500 лв. на тон.
Съществено е увеличението на цената на сладката стока и на борсата в Пловдив. Според брокери то е 20% и от 1000 лв. в края на януари котировките през февруарските сесии са достигнали 1200 лв. за тон без ДДС. По този начин натрупаното увеличение за последните три седмици (от 1 февруари до 20 февруари) е 60%, или от 750 на 1200 лв. за тон.
Прогнозите за следващите два-три месеца също не са оптимистични. Повечето от брокерите и търговците смятат, че захарта ще достигне рекордни ценови равнища. Споменават се дори цени от порядъка на 2-2.50 лв. за килограм на едро. Това обаче е малко вероятно, а и всякакви сметки днес са твърде общи, преди да се види каква ще е новата реколта от захарна тръстика и дали износът на страни като Бразилия към световните пазари няма да нарасне при новите цени на суровината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във