Банкеръ Weekly

Пари и пазари

НА БОРСАТА ОТНОВО СЕ ГОВОРИ ЗА ПИРАМИДИ

Самочувствието на инвеститорите се посъвзе - на тази мисъл навежда фактът, че търсенето на фондовата борса се задържа високо. Прави впечатление, че купувачите в повечето сделки са чуждестранни финансови институции. Очевидно мениджърите им са на мнение, че дъното на площад Македония е достигнато и възможностите за печалби от вложения в българския капиталов пазар са добри. Опасението на брокерите е, че както и досега, щом котировките на акциите на ликвидните дружества се покачват, някои портфейлни инвеститори започват масово да разпродават пакетите си.


Продължава сключването на кросови сделки с акции на Балканфарма-Дупница на нереално високи цени. Този път беше осъществена транзакция по 8.50 лв. за бройка. За сравнение: през цялата седмица останаха неудовлетворени поръчки за продажба на ниво от 4.90 лева. Причината според брокери е желанието на инвестиционен посредник да поддържа цените, за да може впоследствие да убеди шефовете на пенсионен фонд да вложат парите си в акции на дружеството на тази стойност. Ако предполагаемият замисъл успее, финансовата къща ще спечели поне тройно, а се предполага и че управителите на фонда няма да загубят. Друг е въпросът какво в крайна сметка ще получат от него онези, които инвестират парите си за старини. И ако подобен заговор наистина е налице, с него би трябвало да се занимават членовете на Държавната комисия по ценните книжа (ДКЦК). Защото ако на това не се погледне сериозно, ще станем свидетели на поредната пирамида, която обаче ще остави много по-сериозни последствия върху доверието в капиталовия ни пазар.


Продължава възходящата тенденция в котировките на акциите на туристическите дружества. Книжата на Албена в четвъртък най-после преодоляха психологическата бариера от 7 лв. за една. Последните изтъргувани количества бяха на ниво от 7.20 лв. и по всичко личи, че то ще се запази до края на месеца. Албена отново беше най-ликвидното дружество на пазара. Доказва го не само фактът, че с неговите книжа са сключени най-много сделки, но и защото минималният марж между анонсите купува и продава бе 0.10 лева.


Основания за оптимизъм за бъдещето на компанията дадоха и представените от ръководството й финансови резултати към края на септември тази година. За първите девет месеца Албена реализира печалба от 17.6 млн. лв., а приходите са 56.9 млн. лева. Нощувките през сезона са нараснали с цели 300 хиляди, а счетоводната стойност на една акция от курорта надмина 20 лева.


Книжата на Слънчев бряг се търгуваха по 4 лв. за бройка. Анализаторите на пазара обаче смятат, че това ниво е доста ниско и очакват рязко покачване на цените на курорта. Причината е в наближаващата му приватизация. Процедурата, която трябва да се открие в последните дни на 2000 година. Представата за действителните цени на една акция от южния курорт ще бъде по-ясна след изготвянето на неговата оценка. Данните за добрия туристически сезон повлякоха нагоре и книжата на Златни пясъци. Тук възможностите за инвестиции са по-малки заради малкото свободни акции на дружеството. При първата вълна от масовата приватизация бяха раздържавени малко повече от 2% от книжата на курорта. Засега обаче те се приемат доста добре от инвеститорите. Една от причините за това е и че компанията беше включена в новия борсов индекс SOFIX.


За сметка на туристическите акции книжата на ЛУКойл Нефтохим загубиха цели 10% от стойността си. Изтъргувани бяха само 42 бройки от петролната рафинерия, като единичната им цена спадна до 8.30 лева. Засиленото търсене в края на седмицата показа, че намаляването на котировките е временно. В четвъртък на обед останаха неудовлетворени поръчки по 8.90 лв. за акция.


На блоковия сегмент бяха прехвърлени над 120 хил. книги от Българска холдингова компания. Регистрираната единична цена от 0.80 лв. е малко по-висока от пазарната. Според брокери акциите на бившия приватизационен фонд са подценени и до края на годината може да се очаква покачване на котировките му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във