Банкеръ Weekly

Пари и пазари

На БФБ нямаше място за маневри

Кирил Иванов,

инвестиционен консултант

 

Нервнична бе търговията на международните капиталови пазари през изминалата седмица. Поредицата притеснителни икономически данни от Китай, както и продължаващата неяснота около предстоящата парична политика на Федералният резерв (Fеd) продължиха да люлеят редица финансови активи. Въпреки че на този етап т. нар. китайска зараза не успява да проникне видимо във финансовите данни от т. нар. развити икономики, влиянието й е осезаемо върху цените на всички суровини, а оттам и върху силно зависимите от тях валути и икономики - т. нар. развиващи се пазари. Въпреки че България на този етап не може да се класифицира в нито един от двата "лагера" и не е сред пряко засегнатите държави, в никакъв случай не можем да кажем, че сме имунизирани от евентуални глобални сътресения, причинени от евентуално "твърдо приземяване" на втората по големина икономика в света.

На "БФБ-София" обаче индексите почти без изключения се движеха хоризонтално в рамките на половин процент в двете възможни посоки. Въпреки почти нулевия резултат на най-стария и тесен борсов лакмус - SOFIX, движенията сред книжата на т. нар. сини чипове бяха доста разнопосочни, а разменените обеми предимно концентрирани в няколко емисии.

Сред най-поскъпващите книжа, макар и с минимален изтъргуван обем, бяха тези на "Индустриален холдинг България". Бившият приватизационен фонд успя да увеличи капитализацията си с цели 6% на седмична база до 0.90 лв. за дял. С най-голям спад, при нормален за позицията изтъргуван обем, се отличиха книжата на друга основна компания, един от най-новите членове на SOFIX - "Холдинг Варна". За съжаление инвеститорската активност беше съчетана с натиск от разпродажби и съответно спад от близо 5% до 20.50 лв. за дял. С близо 4.5% за седмица "отслабна" и капитализацията на "Неохим". Димитровградският торов завод се разменяше стабилно на нивата около 42.50-43 лв. за един брой.

На обратния, "по-зелен" полюс, бяха акциите на "Монбат" с ръст от близо 2% до 7.27 лв. за дял. От дружеството съобщиха през седмицата, че през август консолидираната брутна печалба на компанията спада с 13% на годишна база до 1.54 млн. лева. Нетните приходи от продажби обаче се повишават с 6.30% спрямо август 2014-а и достигат до 19.83 млн. лева. 

Относително активна търговия отново наблюдавахме при по-ликвидните публични банки. Акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ) поевтиняха с близо 2.5% на седмична база до нивата непосредствено над 2 лв. за дял. Същевременно Централна кооперативна банка (ЦКБ) продължи да се разменя почти хоризонтално на номиналното си ниво от 1 лв. за един брой.

Серия финансови данни за дъщерните си компании публикува традиционно през седмицата "Стара планина холд". "М+С Хидравлик" отчита брутна печалба от 518 хил. лв. през август, което е повишение с 29.5% на годишна база. Същевременно обаче приходите от продажби на казанлъшкото дружество са спаднали за първите осем месеца на годината до 61.2 млн. лева. На борсата липсваше осезаема реакция, а книжата на машиностроителното предприятие поскъпнаха с 1.5% при нисък оборот. За август "Хидравлични елементи и системи" (ХЕС) отчита спад на брутната печалба с 62% на годишна база до 78 хил. лева. Приходите от продажби на ямболския хидравличен завод за първите осем месеца намаляват с 5.88% на годишна база - до 27.9 млн. лева. И акциите на ХЕС поскъпнаха с над 1%, но инвеститорският интерес бе обидно нисък. Същевременно книжата на компанията майка - "Стара планина холд", поевтиняха с около 1% до 3.72 лв. за дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във