Банкеръ Daily

Пари и пазари

МВФ, Световната банка и Г-20 ще регулират дигиталните валути на централните банки

Международните финансови регулатори и 20-е най-големи световни икономики подготвят официални стандарти за регулиране и емитиране на национални цифрови пари. Г-20 - организацията на финансовите министри и на централните банкери на еврозоната и на 19 държави от различни континенти - обявиха официално на 13 октомври, че работят заедно с МВФ, със Световната банка и с Банката за международни разплащания по формализиране на употребата на дигитални валути на централните банки в банковите системи. В съобщението се казва още, че до края на 2022-а ще бъдат завършени регулаторните рамки на "стабилните монети" (stablecoins), както и проучванията и изборът на дизайн, на технологии и на тестове на цифровите пари. (Бел. ред. - Да припомним, че stablecoins са дигитални валути, които в общия случай са обвързани с физически парични единици като щатския долар). МВФ и Световната банка ще имат технически възможности да улеснят транзакциите с цифрови пари на централните банки между държавите до края на 2025-а. 

Пътната карта на Г-20 за stablecoins последва съвместното съобщение на седем централни банки, разпространено през миналата седмица чрез БМР, за общ фронт на преход към национални цифрови валути. То е подписано от Федералния резерв, "Бенк ъф Канада, Европейската централна банка, "Бенк ъф Инглънд", Швейцарската национална банка, Шведската "Риксбанк" и "Бенк ъф Джъпен" и изброява свойствата, които централните банки ще изискват от дигиталните пари на своите държави.   

Северноамериканските, европейските и японската институции държат цифровите валути да са заменими със съществуващите парични форми и да наподобяват кеша като начин за лесна употреба в множеството типове разплащания при ниска или никаква цена. 

Дигиталните парични системи трябва също да се свързват към легални финансови технологии, да обработват големи количества транзакции незабавно по всяко време на денонощието, да устояват на кибератаки и на оперативни сривове и да отговарят на регулациите и на надзора, които се прилагат за парите в обращение. 

Цифровите парични единици на централните банки биха могли да подобрят трансграничните плащания, да се противопоставят на корпоративни кибер монети от сорта на Libra на "Фейсбук" и да правят спешни преводи на средства до потребителите по време на пандемията от коронавируса. Същевременно, тези валути не трябва да са анонимни и да се саморегулират, което е сериозно отклонение от логиката на виртуалните пари, чиято технология на разпределените регистри ще ползват. Да припомним, че транзакциите с Bitcoins се осъществяват чрез мрежа от такива регистри, която скрива и изолира персоналните данни от централизиран надзор. Докато централните банки ще поддържат достъпа и видимостта на разплащанията с цифрови пари, както и идентичността на субектите по транзакциите. 

ЕЦБ и "Бенк ъф Джъпен" обявиха през октомври, че проучват възможностите да емитират свои дигитални валути. В съобщението на ЕЦБ се казва, че решение по въпроса за цифрово евро ще има през април 2021-а. Официални представители на японската централна банка пък твърдят, че опитите с цифрова йена започват през пролетта и призовават за конкретни усилия, за да настигнат Китай, който е най-активният "експериментатор" на дигитален юан. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във