Банкеръ Weekly

Пари и пазари

МВФ РАЗКЛАТИ ТУРСКИТЕ ПАЗАРИ

МВФ предупреди в началото на седмицата правителството на Турция да ограничи държавните разходи и обърна внимание на централната банка да провежда по-предпазлива парична политика. Забележките на международния кредитор увеличиха главоболията на турския кабинет със започналата да се влошава икономическа и политическа стабилност в страната, която се наблюдаваше през последните три години. Инфлацията пое нагоре, политическата атмосфера се поляризира, а приемът на Турция в ЕС изглежда невъзможен, ако не се реши кипърският проблем и реформите не се ускорят. Инвеститорите, които в последните две години купуваха охотно турски активи, тръгнаха да напускат държавата.
МВФ препоръча на Анкара да ограничи разходите до 3 млрд. щ. долара, за да компенсира набъбващия дефицит по текущата сметка. Турският финансов министър Али Бабачан очаква недостигът да достигне 7% от БВП, но изключи варианта да се увеличат данъците. Той обаче заяви, че се обмислят съкращения на разходите, без да дава подробности. Според икономически анализатори, вероятните опции са те да бъдат в политически чувствителни области като здравеопазването, общественото осигуряване и субсидиите за селското стопанство, където правителството бе заложило по-големи суми за тази година.
Турция е изключително зависима от отлива на капитали и трябва да вземе мерки да повдигне доверието на пазарите, коментира Озгур Алтюг - главен икономист във финансовата компания Реймънд Джеймс сикюритис в Истанбул. Дефицитът по текущата сметка на страната в момента е близо 29 млрд. щ. долара, или около 6.5% от БВП. Той се финансира главно от притока на директни чуждестранни инвестиции, които на практика не растат пропорционално на увеличението на недостига.

Facebook logo
Бъдете с нас и във