Банкеръ Daily

Пари и пазари

МВФ поиска обяснение за интервенциите срещу злотата

Полската централна банка трябва да формулира ясно защо се опитва да отслаби злотата, зяви на 8 февруари МВФ. И добави, че програмите за покупки на активи са най-добрият начин за подкрепа на икономиката. 

Паричните стратези на Полша изненадаха пазарите в края на декември 2020-а с неочаквана интервенция в размер на 7 млрд. щ. долара, с което свалиха цената на националната валута до най-ниските стойности от почти десетилетие насам. Въпреки че от началото на януари полските централни банкери не са гастролирали на валутния пазар, председателят на институцията Адам Глапински заяви на 5 февруари, че той и колегите му могат да продължат с интервенциите, за да улеснят националното стопанство да се възползва от рекордно ниските лихвени проценти. Междувременно, банковата програма за придобиване на облигации през последните месеци бе редуцирана до символични количества.

В тази връзка МВФ заяви на 8 февруари, че "по-нататъшната подкрепа за по-щедра парична политика ще бъде постигната най-ефикасно чрез увеличение на покупките на активи". И че "интервенциите с монетарни цели ще са оправдани, ако допълнителните количества придобити облигации не успеят да повлияят адекватно на цените, с което да поставят под въпрос постиженията на паричните мерки".

Средната цена на злотата е останала подценена през цялата 2020-а на база на реалните ефективни обменни курсове, съобщават експертите на МВФ след регулярните консултации с официални представители на полското правителство и на централната банка.  

Полските парични стратези твърят, че злотата е била подложена на възходящ натиск, който, ако се стабилизира, ще понижи скоростта на икономическо възстановяване на страната. Някои анализатори пък подозират, че основната цел на интервенциите е била да повиши годишната печалба на Полската централна банка, която отива в правителствения бюджет.

За МВФ "освен за изглаждане на прекалените колебания, интервенциите на валутния пазар са подходящи за целите на монетарната политика, ако са част от прецизно описана и ясно обяснена стратегия".

Facebook logo
Бъдете с нас и във