Банкеръ Daily

Пари и пазари

МВФ отряза Венецуела от допълнителен ресурс

Международният валутен фонд няма да преведе дела от над 5 млрд. щ. долара от планираната нова емисия Специални права на тираж (синтетичната валута на организацията) на Венецуела, за да увеличи резервите й, заради продължавия спор дали президентът Николас Мадуро е легитимният лидер на страната. Каракас на теория ще е сред най-едрите бенефициенти като процент от БВП от предлаганите допълнителни СПТ за 650 млрд. долара, които международният кредитор иска да разпредели между страните членки, за да увеличи глобалната ликвидност. Тази емисия е и част от усилията на МВФ да помогне на развиващите се и на най-бедните държави да се справят с натрупания дълг в борбата с коронавируса. 

Някои републиканци в конгреса на САЩ настояват пред финансовия министър Джанет Йелън да се противопостави на набирането на новите резерви, защото те щели да облагодетелстват и Мадуро, редом с другите противници на Вашингтон.

Венецуела обаче няма да има достъп до активите, които повечето страни ще получат чрез трансфер в централните им банки, ако те бъдат гласувани от управителния борд на Фонда през идните месеци, твърдят от кредитора. Просто защото Америка и още над 50 държави смятат лидера на опозицията Хуан Гуайдо за легитимен президент на южноамериканската нация след опорочените президентски избори през 2018-а. 

"Продължаващата политическа криза във Венецуела доведе до липса на яснота в международната общност и членската маса на МВФ по отношение на официално признатото правителство", коментира за агенция "Блумбърг" говорителят на организацията Гери Райс. Той допълва, че Каракас няма да има достъп до своите СПТ и няма да може да използва и новата порция "докато кабинетът не получи признание".

Това решение е поредният удар по режима на Мадуро, който в голяма степен е отрязан от световната финансова мрежа заради американските санкции. След седем години на икономически спад, последвал колапса на цените на петрола, допълнителната инжекция на МВФ в размер на 5.1 млрд. щ. долара е еквивалентна на 81% от съществуващите международни резерви на Венецуела. 

Администрацията на Мадуро обмисля дали да не покани представители на МВФ да инспектират икономическите данни на правителството - мярка, позната като "оценка по член ІV". Това е опит да бъдат съживени отношенията с международния кредитор след 14 години на абсолютна тъмнина, която принуди икономистите да гадаят за дълбочината на колапса на държавата, твърдят три запознати с въпроса лица. Като се има предвид обаче, че кабинетът на Мадуро е лишен от контакти, дискусии или финансиране от Фонда докато не бъде признат официално за легитимен, този член ІV не може да бъде използван. 

МВФ блокира достъпа на Венецуела до СПТ през 2019-а, визирайки политическия хаос. Отношенията между двете страни обаче отдавна са обтегнати. През 2007-а покойният президент Уго Чавес обеща да скъса връзките си с организацията от Вашингтон с мотив, че тя обслужва основно интересите на САЩ. Очевидно, икономическият колапс и продължаващата пандемична криза вече изискват по-прагматичен подход. 

Наличността в СПТ на Венецуела е паднала през миналия месец с над 99% от равнището в момента на предоставянето им - до едва 12.5 млн. долара от 3.6 млрд. долара през 2009-а. Тогава, по данни на МВФ, Каракас е получил допълнителни СПТ от емисиите по време на световната финансова криза. Над две трети от чуждестранните резерви на Венецуела са под формата на злато, което е трудно за продаване заради санкциите на САЩ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във