Банкеръ Daily

Пари и пазари

МВФ отчете спад на доларовото тегло във валутните резерви

Делът на американския долар в световните валутни резерви е намалял до около 59% през четвъртото тримесечие на 2020-а. Това е най-ниското тегло за последните 25 години, по данни на Международния валутен фонд.

Спадът се случва през тримесечието когато бе регистриран най-дълбокия срив на доларовия индекс от 2010-а и на фона на въпросите колко дълго зелените пари ще могат да съхранят статуса си на доминираща световна резервна валута. Китайският юан, от своя страна, се трансформира в сила, с която валутните пазари ще трябва да се съобразяват. В лондонското Сити, което е водещ световен център за търговия на китайските пари, е отчетен най-активния в историята оборот на юани. 

Анализатори коментират, че макар тази тема все още да тлее бавно, светът върви към рамка на набор от резервни валути.

През последните три месеца на миналата година делът на еврото в чуждестранните валутни резерви се е повишил от 20.5 на 21.2 процента. Теглото на китайския юан е нараснало до почти 2.3% срещу 1.94% през последното тримесечие на 2019-а.

За Марк Чандлър - главен пазарен стратег на фирмата за валутна търговия Bannockburn Global - спадът на доларовия дял в глбалните валутни резерви е временен и е предизвикан от поевтиняването му към повечето основни валутни конкуренти, започнало през второто полугодие на 2020-а. Чандлър акцентира върху факта, че доларовите вложения на централните банки са нараснали до 7 трлн. щ. долара и процентните отклонения в теглото са "изкривени" от краткосрочните промени на пазарните оценки.  

"Тези 59% са статистически шум, генериран от комбинацията от материални и пазарни ценови промени" в търсенето на евро през четвъртото тримесечие, твърди пазарният експерт. Той смята, че възстановяването на долара през първите три месеца на 2021-а ще обърне посоката на корекциите на оценките и делът на американската парична единица във валутните резерви отново ще нарасне. 

Щатският долар приключи най-силното си тримесечие за последната година с ръст от 2.8 процента. Той все още е безспорният валутен пазарен лидер. По данни на Банката за международни разплащания доларът е бил една от страните в 88% от всички търговски операции. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във