Банкеръ Daily

Пари и пазари

МВФ: Криптовалутите разклащат системата

Финансовите технологии, като дигиталните валути, разклащат банковата система и трябва да бъдат наблюдавани, за да се запази стабилността, според ръководителя на Международния валутен фонд (МВФ), предаде CNBC.

В изявление в сряда, управляващият директор на МВФ Кристин Лагард посочи, че промяната в бизнес моделите на търговските банки е доказателство, че иновации, като криптовалутите имат явно влияние върху финансовия сектор. По думите й ролята на всички, които използват споделената блокчейн технология, независимо как се нарича – крипто, активи, валути и прочее, е да клатят системата.

Директорът на МВФ предупреди, че подобни промяна във финансовата индустрия трябва да бъде придружена от нова регулация. "Ние не искаме иновации, които биха разклатили системата толкова много, че да загубим необходимата стабилност," добави още тя.

Както стартъпите, така и големите технологични компании все по-често разглеждат банковия сектор като мултимилионен пазар, който подлежи на промяна. Facebook съобщава, че разработва своя собствена криптовалута, а Apple пусна собствена кредитна карта в партньорство с Goldman Sachs миналия месец.

Банките отвърнаха на предизвикателството със собствени опити да възприемат нови технологии. JPMorgan пусна дигитален актив, с името JPM Coin, който незабавно урежда плащанията между клиентите й и Goldman Sachs и разширява своята цифрово банкиране на дребно, наречена Marcus Overseas.

Според Лагард, технологичните компании, които навлизат в банковото пространство "насилствено", трябва да подлежат на регулации. "Трябва да се държат отговорни, за да може да им се има пълно доверие”, каза тя.

Коментарите на Кристин Лагард продължиха в дискусия на МВФ във Вашингтон, в която се изследваше как се променят парите и плащанията по света. По-рано тя насърчаваше централните банки да проучват цифровите пазари, за да могат да се справят с промените във финансовата картина.

Много криптовалути, като биткойн, са "децентрализирани", което означава, че те не се контролират от централен орган.

Facebook logo
Бъдете с нас и във