Банкеръ Weekly

Пари и пазари

МВФ алармира за дълбок световен спад

Световното стопанство ще има 3.3% ръст през тази година (най-слаб след рецесията през 2009-а) и 3.6% през следващата, съобщи МВФ в анализа си за Световната икономическа перспектива. Международният кредитор констатира обезпокоително високи рискове от по-дълбок икономически спад и около 16.7% шанс растежът да потъне под 2 процента. Тези констатации ще бъдат обсъдени от финансовите министри и делегациите на 188 страни членки, пристигнали в Токио за редовната годишна среща на МВФ и Световната банка.


БВП на еврозоната ще се свие с 0.4% през 2012-а и ще има 0.2% ръст през 2013-а, сочат новите прогнози на експертите на МВФ. За сравнение, юлските им оценки бяха съответно за 0.3% спад и последващ ръст от 0.7 процента. Икономиката на САЩ се очаква да отчете 2.2% ръст през тази година и 2.1% през следващата, докато японският растеж ще е съответно 2.2 и 1.2 процента.


В доклада си МВФ приканва щатските политици да намерят алтернатива на планираните автоматични увеличения на данъците и орязване на разходите в началото на 2013-а, които могат да тласнат страната в рецесия. Съветите към Европа са да продължи работата за по-голяма интеграция на паричния съюз. Развиващите се пазари пък биха могли да си позволят да понижат лихвите или поне да ги задържат временно без промяна, за да предотвратят рисковете за стопанствата си.


МВФ прогнозира 106.18 щ. долара за барел суров петрол през тази година и 105.10 през следващата. Оценките се базират на средните цени на търгувания в Лондон сорт Брент, на котировките в Дубай и на щатския West Texas Intermediate.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във