Банкеръ Daily

Пари и пазари

Мъск продължава да продава свои акции в Tesla

Илон Мъск продължава да продава свои акции в Tesla Inc., упражнявайки правото на опции и продавайки акции за още над 930 милиона долара, след като пласираните през миналата седмица книжа за 6,9 милиарда долара.

Според документи до комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) Мъск акции при цени вариращи от 6,25 до 1,028 долара за акция.

Като цяло Мъск вече е продал около 7,23 милиона акции за около 7,83 млрд. долара от 8 ноември насам - само ден, след като анкета сред негови последователи в "Туитър" реши, че той трябва да продаде 10% от своя дял в американската компания за електромобили. Някои от продажбите на акции бяха осъществени още преди публикуването на анкетата.

Разпродажбата на Мъск от миналата седмица доведе до най-лошата седмица за акциите на Tesla от повече от година насам, като през вчерашната търговия акциите поевтиняха с нови близо 2% и вече са надолу с над 17% от 8 ноември насам.

Мъск, който е най-богатият човек в света, има милиони опции за акции, които трябва да упражни до август 2022 г., като през септември т.г. той каза, че възнамерява да продаде голяма част от акциите през четвъртото тримесечие.

През миналата седмица CNBC съобщи, че той е изправен пред плащането на около 15 милиарда долара данъчна сметка при активиране на тези опции.

Въпреки спада през последните дни, акциите на Tesla все още нараства с около 44% от началото на годината досега, а през последните 12 месеца те поскъпнаха със 148%.

Междувременно банката JPMorgan Chase & Co. осъди Tesla, търсейки възстановяване на 162,2 милиона долара и обвини компанията за електрически превозни средства в нарушаване на договора за транзакции с гаранции, които JPMorgan твърди, че Tesla никога не е платила.

В документ във федералния съд в Манхатън от понеделник се описва дългогодишния спор и се твърди, че "Tesla очевидно е пренебрегнала ясното си договорно задължение да плати изцяло сумата на JPMorgan“, като става въпрос за неуредени финансови претенции за периода февруари - март 2018 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във