Банкеръ Daily

Пари и пазари

Мъск продължава да громи Bitcoin

Илон Мъск не спира да клати цените на Bitcoin. След поредното си заявление в "Туитър" на 16 май, че компанията му за производство на електрически автомобили "Тесла" може да продаде или вече е продала налчните си количества виртуални монети, котировките им паднаха под 45 хил. щ. долара за първи път за последните почти тримесеца.

Bitcoin се разменяше срещу 45,270 долара в следобедните часове на 16 май в Ню Йорк - с близо 4 хил. долара под цената, на която приключи търговията им на 14 май. В началото на новата седмица спадът на криптовалутата продължи и в обедните часове на 17 май тя се обменяше срещу грубо 45,050 долара на борсата Coindesk. 

Онлайн коментарът на непредсказуемия милиардер бе последният от поредицата публични изяви, които през последните дни обезцениха дигиталните монети. Първоначално те загубиха почти 10 хил. долара от пазарната си оценка на 12 май след като Мъск съобщи (отново в "Туитър"), че "Тесла" няма да продава коли срещу Bitcoin. 

Завоят на 180% на милиардера се случва три месеца след като на 8 февруари той обяви, че е купил Bitcoin за 1.5 млрд. щ. долара и планира да приема дигиталните пари за покупка на произведените от фирмата му автомобили. Това съобщение легитимира допълнително монетата като средство за разплащания и за инвестиции и изстреля цената й с цели 17% в рамките на деня - до рекордните тогава 44220 щ. долара.

В продължение на часове на 16 май Мъск е отбивал атаките на потребители на "Туитър", които са го обвинявали за "предателството" му към Bitcoin - обрат, който милиардерът мотивира с тревоги за околната среда, произтичащи от факта, че за "копаенето" на виртуалните монети и за транзакциите с тях се изразходва много енергия.

Неделният гастрол на Мъск е последната глава от една от най-нетрадиционните седмици за криптовселената, популярна със своето непостоянство. За заклетите привърженици на криптовалутите обаче новият срив на Bitcoin и на другите монети не е повод да угаси ентусиазма им и не убива вярата им в дългосрочната перспектива на дигиталните пари. 

Анализатори на криптопазара коментират, че са необходими "предпазни колани" за всеки, който следи криптосвета през последните осем дни. Защото освен коментарите на Мъск в него се случиха и други събития, които разклатиха цените. 

Най-използваната "стабилна дигитална монета" в света - Тether - разкри технически пробив в резервите си, показал голяма порция от неидентифицирани търговски книжа. Оглавяваният от Стийвън Коен хеджингов фонд Point72 Asset Management обяви, че ще започне да търгува криптовалути. Подземният свят също не пропусна да се изяви: собствениците на поразената от кибератака система от тръбопроводи за пренос на горива Colonial Pipeline е платила откуп в размер на 5 млн. щ. долара в непроследими криптовалути на хакерите, за да си върне управлението на съоръженията.

Въпреки последните събития, Саймън Пийтърс - анализатор от инвестиционната платформа eToro - коментира, че "за много криптоактиви като Bitcoin и Ethereum дългосрочната перспектива не се е променила". Пийтърс е убеден, че този клас иновационни активи "продължава да революционизира много аспекти на финансовите услуги и макар че нищо не върви нагоре по права линия, дългосрочните фундаментални показатели за криптоактивите остават стабилни както и досега".

Facebook logo
Бъдете с нас и във