Банкеръ Daily

Пари и пазари

Мъск продаде акции на "Тесла" за 6,9 млрд. долара

Главният изпълнителен директор на производителя на електромобили "Тесла" Илон Мъск продаде акции от компанията на стойност 6,9 милиарда долара, съобщиха световните агенции. Мъск заяви още, че средствата могат да бъдат използвани за финансиране на потенциална сделка с "Туитър", ако той загуби съдебната битка с платформата.

В случай че "Туитър" принуди Мъск да финализира сделката за закупуване на социалната мрежа и някои акционерни партньорства не се осъществят, е важно да се избегне разпродажба на акции на "Тесла", написа Мъск в туит. 

В началото на юли Мъск прекрати споразумението си с "Туитър" от 25 април за закупуване на онлайн платформата - сделка, която трябваше да струва 44 милиарда долара на инвеститора. Интернет гигантът заведе съдебно дело, за да го принуди да завърши трансакцията, като отхвърля твърдението му, че е бил подведен за броя на фалшивите акаунти в социалната медия. Двете страни по спора започват съдебната си битка на 17 октомври в Канцеларския съд на Делауеър, припомня Блумбърг.

На въпрос дали е приключил с продажбата на акции в автомобилната си компания, Мъск отговори в туит с "да", като добави, че ще купи отново акции на "Тесла", ако сделката с "Туитър" не бъде финализирана. 

Мъск, най-богатият човек в света, продаде акции на компанията за електрическа мобилност на стойност 8,5 милиарда долара през април. Тогава той каза, че не са планирани други подобни продажби. Въпреки това правните експерти очакваха, че ако той бъде принуден да завърши придобиването на социалната мрежа или спора помежду им бъде завършен с налагането на строга санкция на милиардера, той вероятно ще продаде още акции на "Тесла".

Главният изпълнителен директор на "Тесла" е продал около 7,92 милиона акции на компанията между 5 и 9 август, сочат документи. Сега той притежава 155,04 милиона акции от нея, или малко под 15 на сто, според изчисления на Ройтерс.

Акциите на "Тесла" се повишиха с близо 15 на сто, след като компанията отчете по-добри от очакваните финансови резултати на 20 юли. Цената им беше тласната нагоре и от законопроекта за климата на администрацията на американския президент Джо Байдън, който, ако бъде приет, ще премахне тавана на данъчните кредити за електрически превозни средства.

Мъск също така съобщи, че може да започне своя собствена платформа за социални медии. На въпрос на потребител на "Туитър" дали е мислил да създаде своя собствена платформа, ако сделката не се осъществи, той отговори: "X.com".

Facebook logo
Бъдете с нас и във