Банкеръ Daily

Пари и пазари

Мъск продаде акции на Tesla за 5 млрд. долара

Илон Мъск

Илон Мъск продаде акции от компанията Tesla на стойност 5 милиарда долара. Преди дни той проведе анкета сред своите 63 милиона последователи в Туитър, като феновете му гласуваха „за” в съотношение 58 на 42%, съобщи Ройтерс.

Въпреки необичайната анкета, документите показват, че част от акциите са били договорени за продажба още през септември. Според запознати сделката се налага заради сложните правила, по които мултимилиардерът плаща данъци. Това е първият път от пет години, в който Илон Мъск продава дялове от компанията за електрически автомобили. Сагата с гласуването в Туитър и продажбата доведе до спад на стойността на дяловете на компанията с 16%.

При първата си продажба на акции на компанията от 2016 годна насам тръстът на Мъск продаде близо 3,6 милиона акции на Tesla на стойност около 4 млрд. долара - над 3 млн. акции във вторник и около 500 млн. акции в сряда на общата стойност около 3,88 млрд. долара. Той също така продаде още 934 000 акции за 1,1 милиарда долара, след като упражни опции за придобиване на нови близо 2,2 милиона акции, които опции бяха на път да изтекат. Продажбата на допълнителни акции за 1,1 млрд. долара беше осъществена, за да бъдат платени чрез тях данъци върху упражняването на тези опции за придобиване на нови акции на Tesla.

В сряда бе съобщено, че акциите на Tesla  са се сринали с по над 200 долара и така състоянието на Илон Мъск намаляло с 50 млрд. долара за два дни. 

Мъск остава най-богатият човек в света, но преднината му пред Безос се съкрати на 83 млрд. долара. През януари Мъск изпревари Безос, по-късно разликата надхвърли 100 млрд., а доскоро дистанцията между двамата бе 143 млрд. - повече от цялото богатство на Бил Гейтс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във