Банкеръ Daily

Пари и пазари

Мъск може да бъде разследван за пазарна манипулация

Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ започва да събира информация от ръководството на Tesla след изявлението на Илон Мъск, че компанията може да бъде отписана от борсата и превърната в частна. Регулаторът проверява дали информацията на Мъск не е подвеждаща за инвеститорите и акционерите. 

Проверката може да прерасне в официално разследване, пише Wallstreet Journal, позовавайки се на свои източници.  

Американското законодателство забранява на компаниите и техните ръководства да оповестяват подвеждаща информация за значими корпоративни събития. Проблеми за Мъск може да има, ако комисията докаже, че той е разпространил такава, за да манипулира цената на акциите на Tesla. 

"Той твърди, че има конкретен източник на финансирането и това по-добре да е вярно. Той твърди и че има конкретна сума на разположение за това. Това трябва да е вярно. В противен случай, дори и да не става въпрос за манипулация, ще бъде окачествено като измама", коментира ексшефът на Комисията по ценните книжа Харви Пит. 

Твърденията на Мъск за осигурено финансиране трябва да бъдат доказани с документи. В такъв случай той едва ли ще понесе наказателна отговорност, тъй като в САЩ е позволено социалните мрежи да бъдат използвани за съобщения до акционерите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във