Банкеръ Weekly

Пари и пазари

М+С ХИДРАВЛИК СЕ ПРОВАЛИ С ОБЛИГАЦИИТЕ

Пласирането на облигациите на казанлъшкия машиностроителен завод М+С Хидравлик претърпя неуспех, стана ясно след заседанието на съвета на директорите на компанията в четвъртък. Причината е, че двете банки, с които до последно се водиха преговори да поемат по-голямата част от книжата, се отказаха от първоначално заявените си намерения. Производителят на хидравлични помпи бе намерил купувач за около една четвърт от облигациите, но ОББ и Пощенска банка, които проявиха най-сериозен интерес към емисията, в крайна сметка се въздържаха. Управителните им органи са решили да не правят нищо извън традиционното за тях кредитиране. Институциите са изказали желанието си да отпуснат заем на М+С Хидравлик, а не да купуват облигационни книжа. Проблемът не е в дружеството, а в желаната от него форма на финансиране, заяви участвал в продажбата на емисията брокер. Още повече че банкерите са заявили, че заводът за помпи е най-доброто предприятие в целия регион. Така завършиха мъките около опита за реализиране на един от първите облигационни заеми в най-новата история на българския капиталов пазар. Пласирането му започна на 15 март и бе удължавано на два пъти. Общото събрание на акционерите на дружеството, което се проведе в края на февруари, предвиди и възможност за публична продажба на книжата, в случай че преговорите с институционалните инвеститори пропаднат.
Банковият заем е най-вероятният изход от ситуацията и съветът на директорите на завода се преориентира в тази посока. Колкото до емисията - полза за казанлъшкото дружество все пак има - покрай процедурата по набирането на емисията му бе направена сериозна реклама.
През седмицата станаха ясни и окончателните резултати на казанлъшкия завод за миналата година. Той е реализирал печалба на стойност 1.231 млн. лв., при 2.069 млн. лв. година по-рано. Приходите от продажби на дружеството са 24.761 млн. лева. Основните акционери на М+С хидравлик са бившите приватизационни фондове Стара планина холдинг и Индустриален капитал холдинг, както и РМД, контролирано от двата холдинга.

Facebook logo
Бъдете с нас и във