Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Мръсните ризи на ФИФА вече излизат наяве

На снимката: Дилма Русев (отляво), Сеп Блатер (в средата), Владимир Путин (отдясно)
S 250 971849ab 544d 49ef 8330 16f953819534

Докато световният спорт е поставен „на пауза“ от коронавируса, корупционните скандали не спират да валят – при това от най-високите етажи на властта. След като миналата седмица избухна грандиозен корупционен скандал около Олимпийските игри в Токио, за корупционни схеми се заговори и във футбола. Това потвърждават последните разкрития около Международната футболна федерация – ФИФА.

На 2 декември 2010 г. ФИФА обяви, че Русия и Катар ще приемат световните първенства през 2018 и 2022 година. Вече близо десетилетие и двете страни са заподозрени, че са купували гласове на членове на ФИФА, за да си осигурят домакинството на шампионата на планетата. Едва през тази седмица обаче Федералната прокуратура на щата Ню Йорк посочи „черно на бяло“ в обвинителния си акт конкретни имена на длъжностни лица от ФИФА, които са продали гласа си, за да подкрепят кандидатурите на Русия и Катар. И докато Руската федерация вече проведе световния форум, то емирството в Близкия изток продължава трескавата си подготовка за шампионата след две години – и определено има за какво да е загрижено.

Обвиненията на американските прокурори са срещу над

30 лица за различни финансови измами,

подкупи, пране на пари и други престъпления. Част от имената на въвлечените в обвинението не се разкриват, но пък сред „разкритите“ фигурират такива на бивши членове на Изпълкома на ФИФА. Това са Рикардо Тейшейра, Николас Леос, Джак Уорнър и Рафаел Салгеро – лица, които в миналото са заемали някои от най-високите постове във футболната управа.

Тейшейра (бивш президент на Бразилската футболна конфедерация) и Леос (бивш президент на Южноамериканската футболна конфедерация – КОНМЕБОЛ, който почина през 2019 г.) са подсъдими за това, че са взели подкуп за гласовете си в полза на кандидатурата на Катар за Мондиал 2022. Двамата отдавна са отстранени от постовете им, като са направили и самопризнания, които досега бяха пазени от законите за поверителност на информацията в САЩ.

На бившия член на Изпълкома на ФИФА - Рафаел Салгеро, е обещан подкуп на стойност 1 млн. долара в замяна на гласове в подкрепа на Русия за Мондиал 2018. Джак Уорнър (бивш вицепрезидент на ФИФА), заедно с други лица, получили подкупи от Русия, за да подкрепят кандидатурата им. Според обвинението, бившият вицепрезидент на ФИФА е взел

подкуп в размер на 5 млн. долара

в периода ноември 2010 – април 2011 г., с които да купи още гласове в полза на Русия. Обвинението твърди още, че в сметките, от които са дошли парите на Уорнър, са превеждани суми от "компании, базирани в САЩ, който са работили за домакинството на Русия на Световното първенство по футбол през 2018 година". Имената на фирмите обаче не се разкриват.

За пръв път обвинението разкрива и имена на лица, които са давали подкуп. Това са Ернан Лопес и Карлос Мартинес, които са бивши директори на телевизионния гигант Fox. Според информациите в документа, те са плащали милиони долари подкупи за сключването на сделки за медийни и маркетингови права за футболни мачове. Лопес и Мартинес са превеждали пари към футболни шефове, с което са си спечелили правата за излъчване на световните първенства през 2018, 2022 и 2026 година. От обвинителния акт става ясно и за други корупционни практики, свързани с телевизионни права – като турнира „Копа Америка“, от който са се облагодетелствали няколко южноамерикански шефове на федерации.

Новите корупционни разкрития около ФИФА са продължение на големия скандал от края на 2015 година, когато дългогодишният президент на футболната федерация Сеп Блатер бе отстранен от поста си. Обвинителният акт е внесен като част от

делото, стартирало във Федералния съд на Ню Йорк

още през май 2015-а. Разследване срещу световните първенства в Русия и Катар тече и във Франция, като в обсега на френските прокурори попада и Олимпиадата в Токио, за която вече споменахме.

Виновните рано или късно ще понесат последствията за деянията си. По-съществени притеснения поражда безсилието на ФИФА в борбата с корупцията. Футболната федерация вече избра домакин за Мондиал 2026, а след две години ще трябва да гласува и за домакин през 2030 година. България, Румъния, Гърция и Сърбия вече обявиха, че имат апетити за съвместно провеждане на световния шампионат след 10 години. Ако съдим по горчивия опит около първенствата в Русия и Катар обаче, страната ни и нейните съседки ще трябва да подготвят допълнителен „бонус“ към кандидатурата си, ако наистина държат да спечелят гласовете на комисията. Повече от всякога ФИФА се нуждае от прозрачност в своята дейност. И единствено от футболната управа зависи дали ще сложи край на корупционните практики или ще се остави по „течението“, което с всяка изминала година подкопава все повече авторитета на играта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във