Банкеръ Daily

Пари и пазари

Мрачно бъдеще за рублата вещае банков анализатор

Руската рубла, която постигна най-мощния подем сред съперниците си от развития и от развиващия се свят от началото на 2019-а досега, ще обърне посоката на движението си. Такава е прогнозата на валутния стратег на най-голямата полска банка "ПКО" - Ярослав Косати, който очаква руските пари да олекнат с 9% към американския долар до края на годината. Основният мотив на Косати е, че "Банк России" промени паричната си стратегия и през юни понижи с 25 базови пункта - от 7.75% на 7.50% - основната си лихва, което е първото й лихвено намаление от март 2018-а насам. През юли се очаква нова редукция, евентуално с 50 базови пункта. Което, дори според ръководството на руската централна банка  ще доведе до отлив на капитали на задгранични инвеститори.

След колапса през 2018-а рублата започна стабилен подем - най-впечатляващият във валутния свят. Доходността на руските облигации скочи, защото щатските санкции срещу страната не постигнаха  целения  ефект, а преходът към по-щедра монетарна политика тласна инвеститорите към пазарите с по-висок риск, респективно - с по-висока печалба. Примамливата доходност на руските правителствени ДЦК увеличи дела на чуждестранните вложения в тях до 30% към края на май /от 24.4% на 1 януари/. Руската парична единица тръгна нагоре и в началото на седмицата във валутната търговия  в Москва се изкачи до 62.63 рубли за един щ. долар, с което печалбата й от началото на годината достигна 11.3 процента. В обедната търговия на 17 юли котировките се движеха в близост до 63 рубли за един долар.

Косати вещае трудни времена за руската валута. Прогнозата му е за котировка от 69 рубли за един щ. долар до края на 2019-а или спад от 9 процента. За сравнение, усреднените очаквания на 19 анализатори, анкетирани от агенция "Блумбърг", са за  цена от 65 рубли за долар.

Полският анализатор смята, че "Банк России" ще продължи да понижава постепенно основната си лихва - с по 25 базови пункта и през третото, и през четвъртото тримесечие. Той не изключва и редукция с 0.50% на 27 юли, когато е съвещанието на руските централни банкери.

Налице са и други заплахи за валутите на развиващите се пазари. Те могат да понесат сериозен удар от търговската война между Пекин и Вашингтон (въпреки временното примирие) и от нестабилността на еврорегиона (въпреки обещаните стимули в подкрепа на стопанството). Вероятността Федералният резерв да подходи по-предпазливо към потенциалните бъдещи лихвени редукции също отклонява подкрепата от паричните единици на развиващите се нации, допълва Косати, който най-точно сред колегите си от бранша по света предвиди ръста на руската рубла през второто тримесечие.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във