Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Мрачни прогнози притискат акциите

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Нова година, нов късмет! Максимата важи с пълна сила поне за  основните международни капиталови пазари и особено за най-големия в света, този на САЩ. Борсовите индекси зад Океана бързо се отърсиха от негативизма и поеха рязко нагоре, за да коригират  състоянието, в което се намираха в самият край на 2018 година. Положителните пазарни емоции и инвеститорските  погледи, вперени  в светлото бъдеще,  бяха допълнително подтиквани  от всекидневно "гастролиращите" членове на Фед, които се състезаваха  как да звучат все по-либерално от монетарна гледна точка. От друга страна, президентите на САЩ и Китай също взеха участие в позитивния поток от  новини, като удостоверяваха постоянно  какъв невероятен напредък е постигнат в търговските преговори между първата и втората по сила  икономика в света. Що се отнася до икономическите данни от всички части на планетата, те определено не изглеждаха особено внушителни, дори ако трябва да сме по-реалистични, цифрите на практика показваха очевидно  повсеместно икономическо забавяне. Вотът на британския парламент против постигнатото към момента съгласие между премиера Тереза Мей и ЕС за договорките по BREXIT вкара допълнителна доза несигурност и не повлия особено положително на "риск" настроенията на острова. След близо 45% спад през последното тримесечие на 2018 г., лекият суров петрол успя бързо и рязко да поскъпне с около 20% за по-малко от месец, с което даде известна надежда за не чак толкова скоростно  забавяне на световната икономика.

За съжаление инвеститорите в български акции не успяха да усетят същото облекчение, както  колегите им зад граница, тъй като в контраст с основните пазари  индексите на "БФБ-София" записаха поредни спадове. Най-старият и представителен измерител SOFIX вече губи над 20% от раввнищата си преди година, след като през изминалата седмица се спусна под 564 пункта. Финансовият сектор - и в частност основните и по-ликвидни публични банки, не бяха в особена помощ на борсовият "лакмус", тъй като отбелязаха пореден спад в капитализациите си. Книжата на Централна кооперативна банка (ЦКБ) загубиха нови близо 3% от стойността си до около 1.25-1.26 лв. за дял, докато тези на по-голямата Първа инвестиционна банка (ПИБ) се спуснаха с 1.5% до 3.16 лв. за акция.

Добрите оперативни данни за декември миналата година не успяха да спасят книжата на "Софарма" от допълнителни загуби и те заличиха нов процент от стойността си до 3.32 лв. за брой. Фармацевтичният концерн декларира, че е успял да реализира 26-процентен ръст в продажбите си спрямо последният месец на 2017-а, в това число 75% ръст на приходите за вътрешен пазар, но и 1% спад на сделките за износ. За цялата 2018 г. обаче паричните постъпления на "Софарма" намаляват с 3% на годишна база, като отново причина за слабите резултати е външният пазар, където компанията губи близо 7%, докато същевременно прибавя 3% към продажбите в България.

Месечни данни за дейността си през декември изнесе и "Адванс Терафонд" АДСИЦ, макар че и тук капитализацията намаля с около 1% до 1.94 лв. за дял. Оказва се, че фондът е закупил нови 1280 дка земеделски земи на средна цена от 1045 лв/декар, което е нов средномесечен рекорд. Същевременно през последния месец на годината са продадени едва 4 дка ниви на цена 1500 лв/декар, с което се затвърждава трендът на акумулиране, който наблюдаваме през 2018-а. Със спад от близо 3% натежа на SOFIX и "Монбат". Монтанският производител на стартови батерии се търгуваше низходящо до 7.55 лв. за дял, при относително нисък инвеститорски интерес. В контраст с "мечите" нагласи се движеха акциите на "Сирма груп холдинг". Книжата на технологичната компания се изкачиха с нови 3% до 0.92 лв. за брой и все повече се приближават към заветното номинално ниво от 1 лв., на което в момента тече процедура за увеличение на капитала  чрез емисия нови акции. С нови 2% през седмицата поскъпнаха книжата на "Спиди", удряйки 47 лв. за дял. Ще припомня, че в самия старт на 2019 г. компанията за куриерски услуги придоби 100% от дяловете на софтуерната фирма "ОМГ Мобайл" ООД за цена от 2 млн. евро. С два процента - но в посока надолу, се разменяха акциите на друго сравнително ново публично дружество - "Градус". Книжата на производителя на птичи продукти продължиха да консолидират непосредствено над равнището от 1.70 лв. за дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във