Банкеръ Daily

Пари и пазари

Мрачни мисли натежаха на пазара

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк" АД

Тръмп отново се държа  като слон в стъкларски магазин. Първо обяви, че умишлено задържа сделката с Китай, внасяйки крайно песимистични настроения на пазара. На следващият ден обаче се извъртя на 180 градуса и  заяви , че преговорите за  постигане  на споразумение с Поднебесната империя вървят добре и възроди надеждите за по-добри времена на провесилите носове дилъри. Това упражнение той направи и седмица по-рано, когато също успя да смути ежедневния ритъм на пазара.

Нека да не забравяме, че наближава 15 декември, когато се очаква в  САЩ да влезе в сила отложеното решение за налагане на нови, по-високи тарифни ставки на внасяните от Китай играчки и електронни стоки. Този дългоочакван акт държи пазарните участници в напрежение.

Надеждите, че торите ще получат  нужното им мнозинство в насрочените за 12 декември парламентарни избори и развръзката на затегнатия до краен предел възел Брексит ще намери разрешение растат, а с това и цената на паунда.

Излизащите статистически данни за състоянието на водещите световни икономики не са много обещаващи. Глобалното забавяне на световната икономика се очаква да се задълбочи през следващата година, най-вече като пряко отражение на разрастващото се геополитическото напрежение.

Инвеститорите предпочетоха да останат на дълга позиция в кеш, което е повече от сигурен знак, че обзелите ги мрачни мисли надделяват над оптимизма. Като резултат на събраните много налични средства по сметки се понижиха лихвите на паричните пазари. Златото отново стана търсена стока и цената му поскъпна с 20 долара.

Пазарните цени се огънаха под тежестта на мрачните мисли, налегнали инвеститорите. Както обикновено първи реагираха водещите борсови индекси. Американският Down Jones Industrial Average отчете понижение от 2% през последната една седмица, но след като потъна с 2.7% в деня на обявеното задържане на сделката и възстановяване от 0.7% след като стана ясно, че преговорите продължават. Немският DAX също отчете падение и възход като в крайна сметка отслабна с 1.3% за последната седмица, а японският NIKKEI с 0.5 процента.

Разпродадоха се и държавните ценни книжа. Американските 10-годишни облигации поевтиняха с 50 цента, а немските - с 80 цента. С един паунд по-евтино се договаряха сделките с облигациите на все още Обединеното Кралство. С по 30 цента загубиха от стойността си облигациите на Полша, Унгария и Румъния.

Международната рейтингова агенция Standard and Poor’s повиши кредитния рейтинг на България с една степен от ВВВ - до ВВВ/А2, запазвайки най-високото ниво на перспективата на "положителна".  Това е основната причина цените на българските еврооблигационни емисии да не се понижат, така както на останалите държави. Нашите книжа реагираха повече от сдържано. Цените им чисто козметично леко се понижиха с по няколко цента, но доходността им на практика остана без промяна. Носената възвращаемост от инвестицията в най-дългосрочната ни книга - с падеж 2035 г., е 0.95% на годишна база, а на тези с падежи 2028 г. и 2027 г. е съответно 0.14% и 0.12 на сто. Котировките на по-краткосрочните ни книжа с падеж  през 2024 г., 2023 г. и 2022 г.  "носят" отрицателна доходност от минус 0.04%, минус 0.08% и минус 0.14% на годишна база.

Банките ни разполагат с близо 15.5 милиарда лева свободна ликвидност след заделяне на изискуемите от Българска народна банка минимални задължителни резерви. Тази повече от отлична ликвидност тежи на доходността на книжата ни, търгувани на вътрешен вторичен междубанков пазар. Покупката на най-дългосрочната ни емисия - с падеж 2039 г., би ви донесло едва 1.3% на годишна база. Придобивайки емисия с падеж след 10 години ще се радвате на доходност от 0.2% на годишна база. Емисиите ни с падежи след 5 и 3 години се котират при минус 0.05% и минус 0.25% на годишна база.

Facebook logo
Бъдете с нас и във