Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Мрачна перспектива за долара

Зелените пари ще поевтинеят към края нагодината

Щатският долар ще поевтинее към края на годината, твърдят валутни стратези. Което ще е сериозен обрат от рекордния му подем в началото на пандемията от COVID-19. Най-важната резервна валута в света започна да поскъпва мощно в края на февруари и особено през март, когато пазарите на акции и на облигации понесоха най-сериозни щети от разпространението на заразата. Месец по-късно зелените пари остават необичайно силни заради притока на инвеститорски вложения, търсещи най-сигурното спасително убежище от кризата.   

Въпреки съществуващото високо доверие в американския долар, доста анализатори и инвеститори са уверени, че скоро ще настъпи промяна в нагласите. Особено след като най-големите централни банки в света се заеха  да облекчат придвижването на доларовите потоци във финансовата система. Сериозните лихвени редукции на Федералния резерв също работят срещу щатската валута, което ще се усети през следващите  месеци.

Интензивното търсене на долари принуди Федералния резерв да възстанови валутните си суапови линии с 14 други централни банки, за да помогне на конкурентни парични единици като еврото и британския паунд да стъпят на крака. По-късно щатските централни банкери задействаха и програма, позволяваща на паричните власти да заменят временно вложенията си в щатски ДЦК срещу долари. Въпреки усилията, американските пари остават почти с 10% по-скъпи спрямо австралийските и с 25% по-силни от мексиканското песо, отколкото бяха в началото на годината. Което поставя в сериозен риск правителствата и компаниите по света, ползвали заеми в долари, защото погасяването им ще им  излезе солено. Заради огромното количество  деноминиран в щатски долари дълг в глобален аспект паричните стратези по света нямат интерес валутата да поскъпва още.   

Засега обаче силата е на страната на зелените пари, което се дължи основно на витаещата несигурност около развитието на пандемията. Анализатори на "Голдмън Сакс", например, продължават да отдават предпочитания на щатския долар пред еврото, поне в краткосрочен план.

Агресивният отговор на Федералния резерв по отношение на кризата обаче ще започне да отслабва американската валута към края на годината, смята шефът на звеното за глобална валутна стратегия на TD Securities - Марк Какормик. Той прогнозира, че доларът ще достигне върховия си потенциал през идните няколко месеца и ще тръгне надолу. За което ще допринесат и двете лихвени понижения на щатските централни банкери, заличили предимството на зелените пари като по-високодоходна валута от конкурентите си. Както и последвалите интервенции на пазарите на щатски ДЦК, на обезпечени с ипотеки агентски облигации, на търговски книжа и на корпоративен дълг. 

Несъмнено, след края на пандемията ще последва подем на икономическата активност, но пораженията от натрупаните огромни задължения ще останат. Прогнозите на МВФ сочат, че глобалният публичен дълг ще се увеличи от 69.4% от БВП през 2019-а на 85.3% през 2020-а. Най-сериозен ще е ръстът в САЩ: по сметки на Фонда дефицитът на публичния сектор ще се утрои, а публичният дълг ще скочи до 107% от националния продукт.

Стратегът на BCA Research - Матьо Савари  - очаква еврото да се търгува за 1.15 щ. долара към края на годината срещу 1.0870 долара в следобедната валутна търговия на 22 април. 

Валутният експерт на "Ю Би Ес мениджмънт" - Томас Флюри - вещае още по-благоприятна съдба за британския паунд. Той очаква английската валута да поскъпне до 1.33 щ. долара за един паунд до края на юни и до 1.40 долара към 31 декември 2020-а. В следобедните часове на европейската валутна търговия на 22 април английската лира стерлинг се разменяше за 1.2360 долара. 

Флюри прогнозира и по-нататъшен ръст на швейцарския франк, който и без това е най-скъп за последните пет години. Основанията му са, че швейцарското стопанство ще преодолее доста по-безпроблемно рецесията и ще е по-силно от конкурентите си. И едва обменен курс от 1.03 франка а едно евро ще има по-сериозни последствия върху икономиката на алпийския оазис. В момента котировките са в близост до 1.052 франка да едно евро, а Националната банка на Швейцария "ще се погрижи" да няма сериозни ексцесии като интервенира на пазара, както направи през март

Facebook logo
Бъдете с нас и във