Банкеръ Daily

Пари и пазари

Москва печели повече от сделката "ОПЕК+" отколкото Рияд

Русия е изкарала повече пари от участието си в сделката "ОПЕК+" отколкото Саудитска Арабия от началото на 2019-а, информира агенция "Блумбърг". Което показва, че саудитското кралство е поело по-голям дял от бремето от намалението на добива на суров петрол.

Констатациите се основават на оценките в месечния обзор на Международната енергийна агенция, публикуван на 15 ноември. От него се вижда, че Саудитска Арабия е свила производството на черно злато средно почти десет пъти повече от Русия, откакто в края на 2016-а страните производителки на петрол обединиха усилията си да премахнат излишните количества гориво, затлачили пазара, и да спрат ценовия срив на суровината. Рияд обаче е получил само 75% от допълнителните финансови облаги, на които се радва Москва, показват числата.

Брутните приходи от износ на суров петрол на руската държава от началото на 2019-а са били средно по 760 млн. щ. долара дневно. Това е със 170 млн. долара на ден повече отколкото през последното тримесечие на 2016-а, когато ОПЕК и партньорите й извън картела сключиха първото си споразумение за ограничаване на добива на суровината, твърди Международната енергийна агенция. Саудитска Арабия пък си е докарвала средно по 630 млн. долара бруто на ден от добивания петрол през тази година - със 125 млн. повече отколкото през четвъртото тримесечие на 2016-а. Докато саудитското кралство е свило от края на 2016-а нефтената си продукция с около 740 хил. барела дневно, руските редукции са били средно 75 хил. барела, твърди още базираната в Париж енергийна агенция.

Русия и Саудитска Арабия са инициатори на тясното сътрудничество между ОПЕК и няколко други по-едри производителки на черно злато извън картела. Но докато саудитското кралство настойчиво и методично приканва за координирани намаления на добива, за да се доближи предлагането до търсенето, официални руски представители периодично предприемаха по-предпазлив подход и често подкрепяха по-нататъшните редукции едва преди да изтече срока на предишното споразумение. Най-едрият руски производител на суров петрол "Роснефт" пък често критикуваше тясната координация на Кремъл с ОПЕК и твърдеше, че въпросните ограничения на производството могат да доведат до загуба на пазарен дял на страната му. А главният изпълнителен директор на "Роснефт" - Игор Сечин, дори коментира, че удължаването на срока на сделката обслужва по-скоро саудитските, а не руските интереси.

Руският президент Владимир Путин подчерта през седмицата, че призивът на Рияд към всички участници в "ОПЕК+" да се придържат към производствените си цели, заложени в сделката, се дължи на планираната първоначална публична оферта на саудитския петролен гигант "Сауди Арабиън ойл". "Те си имат свои интереси в момента и ние трябва да се съобразяваме с тях...точно както го правим в момента" като част от споразумението "ОПЕК+", каза Путин.

Производствените редукции тежат на руската икономика, която е силно зависима от приходите от износ на нефт и газ и от минния сектор. Последните ограничения на добива, които трябва да продължат до края на март 2020-а, ще отнемат половин процент от годишния БВП на Русия, пресмятат банкери на "Голдмън Сакс груп". Миналата година БВП на страната се повиши с 2.3процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във