Банкеръ Daily

Пари и пазари

Москва орязва с още една трета газовите доставки за Рим

Руският газов монополист "Газпром" ще ореже с още една трета газовите доставки за Италия, информира в официално изявление италианският енергиен гигант "ЕНИ" на 11 юли. Руският доставчик е обявил, че ще изпраща на "ЕНИ" по около 21 млн. куб м природен газ дневно вместо средните грубо 32 млн. куб м през последните няколко дни. Тази 33-процентна редукция ще намали още повече снабдяването с руско синьо гориво, което вече бе ограничено наполовина от средата на юни. Тя идва в тежък момент за Италия когато страната се бори със суша и гореща вълна, поразили производството на енергия и същевременно се опитва да запълни газовите си хранилища за зимата.   

Руските газови потоци за Европа през тръбата "Северен поток 1" до Германия спират също на 11 юли заради планова годишна поддръжка и ремонт на съоръженията, но европейските лидери вече заявиха сериозните си опасения, че Москва може да затвори напълно и безвъзвратно кранчето в отговор на наложените заради нахлуването в Украйна санкции.  

Италианските газови хранилища са запълнени на около 60% и правителството въведе мерки, включително и заем от 4 млрд. евро, за да ускори процеса на натрупване на резерви. Същевременно, кабинетът на премиера Марио Драги се опитва да диверсифицира газовите доставки, за да намали зависимостта от руската суровина. 

Ако, все пак, Кремъл реши да прекрати изцяло снабдяването на Италия със синьо гориво, то страната вероятно ще изпадне в рецесия, предупреди през миналата седмица председателят на "Банка д'Италия" - Игнацио Виско.

Facebook logo
Бъдете с нас и във