Банкеръ Daily

Пари и пазари

Москва обсъжда фиксинг на рублата

Руски официални представители търсят начини да държат рублата на къса верижка без да се отказват от целевите инфлационни равнища и от самостоятелната парична политика на "Банк России".

Целта е да се намерят най-подходящите инструменти за овладяване на ценовия скок на руските пари след като западните санкции отнеха възможността на руските централни банкери да интервенират директно на пазара.

Вместо да се отказват от мандата да поддържат целеви растеж на цените, оторизираните органи се нуждаят от нов механизъм докато са в сила санкциите срещу "Банк России", твърдят запознати с дебатите лица. Сред дискутираните опции са по-нанатъшно отпадане на ограниченията върху валутните операции на компаниите с приходи от чужбина и по-голям достъп на домакинствата и бизнеса у дома до валутния пазар.  

Дебатът стана публично достояние през тази седмица когато първият вицепремиер Андрей Белоусов разкри, че властите са обсъждали да дадат приоритет на икономическия растеж и да определят целева стойност на рублата вместо на инфлацията. Въпросът е особено наложителен след като руската валута скочи до най-високата си пазарна оценка от седем години насам, което е сериозна заплаха за износителите и за публичните финанси.  

Белоусов, който е един от главните икономически съветници на президента Владимир Путин, смята за "оптимален" курса между 70 и 80 рубли за един щ. долар.

За сравнение, в началото на седмицата руската парична единица приключи търговията си в Москва на почти 55.5 рубли за долар, а в сутрешните часове на 22 юни беше с близо една рубла по-скъпа. Финансовото министерство на Русия е направило бюджетните изчисления за 2022-2023-а при валутен курс от около 77 рубли за един щ. долар и е прогнозирало по-слаба рубла през следващите две последователни години. 

Засега все още няма консенсус как точно да се процедира със скъпите руски пари, твърдят добре информираните източници. През миналата седмица Путин заяви, че "остава ангажиран" да постигне целеви ценови ръст от 4 процента.

В публични коментари през последните дни руските централни банкери се противопоставиха енергично на идеята за специални мерки за отслабване на рублата или за определяне на целеви валутен курс. 

След като колабира в първите дни на военния конфликт, руската парична единица постигна забележително възстановяване в резултат на въведения капиталов контрол и на западните санкции, които направиха невъзможен мащабен отлив на капитали. Валутата е поскъпнала с почти 40% към щатския долар от началото на годината, като наближаването на датата на месечните данъчни вноски към бюджета има допълнителен принос за налюдавания напоследък нов ръст.   

Растящите цени на изнасяните руски суровини в комбинация със срива на вноса заради по-слабото потребление, натрупа излишък от чуждестранна валута и вля сили на националната въпреки орязването на лихвените проценти и на другите стъпки за обръщане на подема. 

Акцентът пък вече се измества върху съживяването на инвестициите и кредитирането при прогнози за бюджетни дефицити през идните години. Друг приоритет е да се намали разликата между курса на рублата на официалния и на "уличния" пазар, обясняват запознатите с дискусиите лица.

Дилемата на Москва обаче е, че няма инструменти за "озаптяване" на националната парична единица. 

След като в края на 2014-а "Банк России" разреши на пазара да определя курса на рублата като я пусна да плава свободно, централните банкери все още изпълняват операции от името на министерството на финансите, целящи да изгладят колебанията като абсорбират "наднормените" постъпления от продадения над определена цена суров петрол. Този механизъм беше премахнат след инвазията в Украйна и нова бюджетна наредба ще влезе в сила през 2025-а, по информация на финансовия министър Антон Силуанов. 

По-директната намеса на пазара също не е опция: безпрецедентните мерки, предприети от САЩ и партньорите им в отговор на войната, лишиха "Банк России" от достъп до близо половината от чуждестранните й вложения, което й попречи да интервенира в защита на рублата когато тя потъна рязко в първите дни на военния конфликт.  

Официалните власти са обсъдили, но са отхвърлили идеите да изскват от износителите да конвертират приходите си в чуждестранни валути в юани, които не подлежат на вътрешните рестрикции, въведени за доларите и еврото, споделят добре информираните източници. 

Друга опция, която също не изглежда ефикасна, е да се следва иранския подход, задействан след като преди повече от едно десетилетие Вашингтон въведе първите сериозни рестрикции върху износа на енергия от Ислямската република. При този модел се поддържат двустепенни, а напоследък - и многостепенни валутни курсове. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във