Банкеръ Daily

Пари и пазари

Москва обмисля по-интензивно повишение на лихвите

Банк России

"Банк России" вероятно ще започне да затяга паричната си политика по-бързо от предваритените намерения и да повиши базовата си лихва с поне 125 пункта до края на годината, твърди запознато с въпроса лице. Инфлационният подем и плановете на правителството да увеличи разходите могат да притиснат руската централна банка да качи лихвените проценти на няколко стъпки до 5.5%, като не се изключва дори нивото от 6%, допълва пожелалият анонимност източник. В момента основната лихва на страната е на рекордно ниските 4.25 процента.

Подобна мярка би означавала драматичен обрат за председателя на институцията Елвира Набюлина, която обеща щедра парична подкрепа на икономическото възстановяване поне до 2022-а. Икономисти, анкетирани от агенция "Блумбърг", очакват тазгодишното повишение на лихвите да е с не повече от 50 базови пункта. А мнозинството от тях прогнозират, че "Банк России" няма да промени лихвената си политика на официалното съвещание на 19 март, а по-скоро през идните месеци. Експертите са убедени, че и други развиващи се пазари - от Турция до Бразилия - също ще трябва да започнат да качват лихвите, за да овладеят ръста на инфлацията. 

Новината стимулира руската валута да пробие нивото на съпротива от 73 рубли за долар за първи път от декември 2020-а и да поскъпне до 72.975 рубли за долар в следобедната тъговия в Москва на 15 март. Десетгодишните руски държавни облигации останаха почти непроменени с доходност 6.78 процента. 

Руската инфлация надвиши прогнозите през февруари след като по-високите цени на храните и слабата рубла й помогнаха да достигне 5.7% - доста над целевите 4% годишно на "Банк России". Икономическият растеж на страната е по-силен от очакванията, защото Кремъл не карантинира хората и бизнеса в края на 2020-а.

Руската централна банка не коментира мълвата за лихвен ръст, защото в момента е в период на "информационна тишина" преди съвещанието на 19 март. 

"Моргън Стенли" и "Ситигруп" предупредиха още през миналата седмица за увеличаваща се вероятност от лихвени повишения след огласените по-високи инфлационни числа на 5 март. Откакто те станаха публично достояние, търговците на финансови производни увеличиха двукратно очакванията си за лихвен ръст още през идните три месеца. Доходността на десетгодишния руски държавен дълг пък тества най-високите си равнища от година насам и през последните три дни на миналата седмица се повиши с 14 базови пункта.

Икономистите се обединяват около мнението, че нагласите на централните банки на развиващите се пазари търпят сериозен обрат. През 2020-а те въведоха изключително щедри парични политики като орязаха рекордно лихвите и започнаха масови покупки на активи. Тази година обаче се очертава като доста по-пестелива. С възстановяването на глобалното стопанство от пандемията и залозите на инвеститорите на ценови натиск, инфлацията помпа мускули в някои развиващите се стопанства и налага по-категоричен паричен отговор. Икономисти очакват Анкара да качи лихвите на 18 март, а по-късно през годината да я последва и Прага. 

Госпожа Набюлина пък ще е сред първите централни банкери в света, които ще започнат да затягат коланите. В интервю за локална медия на 12 март Тя коментира, че "Банк России" може да премине още през тази година към неутрална политика (която нито ускорява нито забавя инфлацията), което предполага лихвен ръст от поне 75 базови пункта. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във