Банкеръ Daily

Пари и пазари

Москва облекчи капиталовия контрол

Рублата поевтиня на 11 април и заличи част от спечеленото през миналата седмица след като Москва облекчи временно капиталовия контрол, целящ да ограничи обезценяването на руската валута. Акциите на "Росбанк" - руското поделение на "Сосиете женерал", скочиха с 40% след като френската банка обяви, че ще напусне Русия и ще продаде "Росбанк" на свързаната с руския олигарх Владимир Потанин инвестиционна компания "Интеррос капитал". Сделката лишава "Сосиете женерал" от приход в размер на 3 млрд. евро.  

По време на търговската сесия на Московската борса руската парична единица падна до 82.095 рубли за един щатски долар след като на 8 април скочи до 71 рубли за долар - най-силната й котировка от 11 ноември 2021-а. Причината е, че в късните часове на 8 април "Банк России" обяви, че премахва 12-процентната комисионна за покупка на чуждестранна валута чрез брокерски фирми от 11 април и вдига временно забраната за продажба на задграничен кеш на физически лица от 18 април. 

По оценка на валутни анализатори, с тези мерки руските централни банкери са изпратили категоричен сигнал на пазарите, че по-натъшното поскъпване на руските пари е нежелателно. Те добавят, че решението за отмяна на комисионната от 12% на валутните операции означава, че спекулантите ще могат отново да търгуват, дори за малки печалби. 

Руската рубла получи силна подкрепа от мярката за задължителното конвертиране на 80% от валутните приходи на руските експортни компании в националната парична единица, както и от високите лихвени проценти, въпреки неочакваното решение на "Банк России" от края на миналата седмица да понижи базовата си лихва от 20 на 17 процента.

По оценка на водещия руски брокер ITI Capital, Москва получава по около 1.4 млрд. щ. долара на ден от износ и рублата може да поскъпне още повече заради капиталовия контрол и свития внос. Мерките на "Банк России" подкрепиха и руските правителствени облигации, а руското финансово министерство обяви през уикенда, че няма да тегли нови заеми от местния или от чуждестранните дългови пазари през тази година. Финансовият министър Антон Силуанов каза също, че Русия ще предприеме правни действия, ако Западът се опита да я вкара в принудителен фалит по държавния дълг.   

Доходността на десетгодишните руски правителствени книжа ОФЗ падна до 10.45% на 11 април - най-ниската стойност от 21 февруари - три дни преди Кремъл да разпореди нападението срещу Украйна и последвалите безпрецедентни санкции срещу Москва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във