Банкеръ Daily

Пари и пазари

Москва измести Рияд като втори по големина петролен вносител в Индия

Люта битка се разгаря в Индия, където Русия продава суровия си петрол с голяма отстъпка в сравнение с партньора си от ОПЕК+ - Саудитска Арабия. Това дава възможност на Москва да разшири пазарния си дял в един от най-едрите вносители на черно злато в света.

Руските барели са били по-евтини от саудитските от началото на април до края на юни, като отбивът се е разширил до почти 19 щ. долара за барел през май, показват изчисления на агенция "Блумбърг", основани на официални данни на индийското правителство. Това е дало възможност на Русия да измести кралството от второто място в класацията на най-големите доставчици на Ню Делхи през юни и да се нареди непосредствено след първенеца Ирак.

Индия и Китай купуват охотно руски суров петрол след като мнозинството други клиенти се отказаха от суровината след началото на военните действия в Украйна. Индийската държава задоволява 85% от потреблението на черно злато от внос и евтините доставки осигуряват известно икономическо облекчение в условията на напираща инфлация и рекорден търговски дефицит. 

Стойността на индийският внос на горивото е набъбнала до 47.5 млрд. барела през второто тримесечие след скока на глобалните петролни котировки, съвпаднал по време с подема на търсенето, показва правителствената статистика. За сравнение, през същия период на 2021-а размерът е бил 25.1 млрд. долара при по-ниски цени и обеми на внос.  

Според анализатори от бранша, индийските рафинерии ще се постараят да се доберат до възможно най-евтиното гориво, което отговаря на производствените възможности и конфигурация и засега руската суровина отговаря на тези условия. Саудитците и иракчаните пък няма да са на загуба, защото ще насочват повече доставки към европейския пазар.

Въпреки че отбивът на руския петрол спрямо саудитския се е свил през юни, барелите са все още с около 13 долара по-евтини. Рияд е бил вторият по големина доставчик на черно злато на Индия през 2021-а, докато Русия е била на девето място. Най-големи количества гориво внася Ирак, който е съхранил първото място и от началото на годината до края на юни. Иракската суровина е била с около 9 долара на барел по-скъпа от руската през май, но през всички останалите месеци се е търгувала с отстъпка. Вносът на руски суров петрол в Индия е скочил десетократно от март.  

От 3 август черното злато на световните пазари върви надолу, като американският лек суров петрол сорт WTI с доставка през септември падна под 90 щ. долара за барел и приключи търговската си сесия на 4 август на 88.54 долара за барел за първи път от седмиците преди руската инвазия в Украйна. Горивото сорт "Брент" с доставка през октомври пък "затвори" на 94.15 долара за барел. Основните причини са публикувните от щатската администрация данни, че американците карат по-рядко колите си отколкото през лятото на 2020-а, петролните складови запаси на страната са се увеличили за пета поредна седмица, а опасенията от икономическо охлаждане в световен мащаб се засилват.   

Гривото вече е загубило всичко спечелено от началото на войната през февруари. След като се изкачиха до малко над 130 долара за барел през март, котировките тръгнаха надолу след като стана ясно, че товарите руски петрол продължават да стигат до глобалния пазар, а инвеститорите се разтревожиха, че глобалният икономически спад ще понижи енергийното потребление. Въпреки ценовата слабост обаче Саудитска Арабия повиши цените на добитата суровина за купувачите в Азия - индикатор, че най-големият световен износител очаква регионалният пазар да остане недоснабден. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във