Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Московската стокова борса ще търгува криптовалути

Съвсем скоро лицензираните инвеститори на Московската стокова борса ще могат да купуват и продават различни криптовалути срещу обикновени рубли или други платежни средства. Това заяви руският заместник финансов министър Алексей Моисеев. Нововъведението ще е факт още в началото на 2018-а и Русия може да се окаже първата страна, чиято борса приема виртуалните пари за реален актив, в който може да се инвестира. 

"Предлагаме да ги наричаме валута, но да ги възприемаме като имущество, да ги квалифицираме като актив и да позволим единствено на лицензирани инвеститори да го купуват и продават на борсата", каза Моисеев. Обяснението за ограничаване на досега до новите пари само до лицензираните инвеститори е, че така ще се предотврати прането на незаконни средства. При все че тези мерки по никакъв начин няма да спрат руснаците да плащат за нелегални услуги (проституция, наркотици, оръжия и т.н.) с дигитални валути. Така или иначе, според анализаторите, Русия е напът да приеме блокчейн технологията и да позволи цифровите пари за националната употреба. Мнозина изтъкват, че само за една година руските власти преминаха от пълно отхвърляне и стриктна политика за срещу криптовалутите към предложения за легализирането им и допускането им до централната борса.

Не бива да се подценява и обстоятелството, че преди няколко месеца руският президент Владимир Путин имаше среща с Виталик Бутерин, който е създателят на следващата най-популярна валута след биткойна - Ethereum. Самият Бутерин сподели в края на август, че много руснаци на различни позиции вече са отворени към цифровите финанси. "Мисля, че срещата ми с Путин помогна за разбирането на потенциала на тази технология", отбеляза той. 

"Като видяха изключителната популярност на криптовалутите сред руските потребители, някои от руските регулаторни органи започнаха да лобират за въвеждане на дигиталните валути и стоящата зад тях технология", добавя на свой ред Анар Бабаев, съосновател на ICOBox в Москва. По думите му "търсим подходи за приемането на закони, които да превърнат това в национален приоритет". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във