Банкеръ Daily

Пари и пазари

Мощно поскъпване на долара през второто полугодие вещае "Бенк ъф Америка" 

Щатският долар се подготвя за още по-мощен подем през второто полугодие от ръста, предсказан от валутни анализатори на "Бенк ъф Америка". Това е ревизираната прогноза на банкерите, основана на "изключителните в исторически аспект" пазарни и икономически условия.

Възстановяването от икономическия шок от COVID-19 активира силен възход на борсовите индекси и суровини и по-бързо повишение на инфлацията отколкото след предишните рецесии, отбелязва в анализ за клиентите Бен Рандъл - старши валутен стратег на "Бенк ъф Америка". Цените на акциите се очаква да омекнат, а мащабната фискална експанзия вероятно ще наложи по-стрикна парична политика, което предполага по-солидно поскъпване на зелените пари. Рандъл посочва, че "оттук нататък, пазарната история насочва към шест до 12-месечен период на слабост на фондовите борси, успоредно с по-висока доходност на американските държавни дългови книжа". А това са "условия, имащи потенциал по-решително да натиснат надолу рисковите активи и на свой ред да подкрепят щатския долар". 

"Бенк ъф Америка" не е единственият оптимист за бъдещето на американската валута. През миналата седмица спекулативните доларови позиции са станали положителни за първи път от май насам и доближават върховите си количества от края на март, сочат данни на Комисията за търговия на фючърсни контракти. Зелените пари са поскъпнали спрямо осем от валутните конкуренти на страните от Г-10 от началото на годината и са отслабнали единствено към британския паунд и канадския долар.   

Щатският долар увеличи преднината си на 9 август след като публикуваните в края на миналата седмица данни показаха най-голямото увеличение на заетостта в Америка за последните почти 12 месеца.

Според Рандъл пазарите отчитат очертаващата се като все по-реална пренастройка на политиката на Федералния резерв и потенциала за нормализиране на цените на рисковите активи и на суровините, което може да се окаже още един двигател на печалби за щатския долар срещу цикличните валути. В резултат, американските пари вероятно ще поскъпнат към всичките си основни конкуренти без японската йена и евентуално швейцарския франк, до края на годината, при това доста рязко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във