Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Мощен октомврийски финал за долара

Щатският долар приключи месец октомври на най-високите си за последната повече от година цени към основните си търговски партньори. Доларовият индекс, който следи движенията на зелените пари към кошницата от шест световни конкуренти, достигна 97.113 пункта в последния ден на октомври, което е  най-високата му котировка от миналия юни. Най-значими са постиженията му към китайската валута, потънала до най-ниската си стойност за последните десет години в близост до психологическата бариера от 7 юана за един долар.

По оценка на някои анализатори основни двигатели на подема са фактори извън доларовия обсег като разочароващите икономически данни за еврозоната и особено за Италия.

Реалният БВП на блока на еврото за третото тримесечие се е увеличил с едва 0.2% спрямо второто - двойно по-бавно от очакванията на анализаторите. Икономиката на Италия през същия период е била в стагнация, а растежът на Германия  вероятно също е спрял.

Светло петно на фона на тази мрачна картина е Испания, чийто БВП се е повишил с 0.6% в периода юли-септември - тройно повече, отколкото на еврозоната. Макар че оценката е предварителна, анализ на компонентите показва, че тримесечната скорост на испанския подем се дължи основно на вътрешното потребление, докато износът е забавил растежа. Въпреки оптимистичните числа има и  признаци за охлаждане на стопанството, а испанската централна банка предупреждава за низходящи рискове от протекционизма и от срива на развиващите се пазари. Испанското правителство прогнозира 2.6% увеличение на БВП през 2018-а след три последователни години на растеж от поне 3 процента. Вълнения има и на вътрешния фронт, където съществува реален риск от политическа парализа, докато кабинетът на малцинството на испанския премиер Педро Санчес се бори да одобри новите реформи. Лидерът на социалистите среща сериозни затруднения да прокара плановете си за облекчаване на фискалната консолидация и има сериозна вероятност да последва сериозен надзор от Брюксел на разходните сметки. Европейската комисия вече е изпратила писмо, с което иска повече подробности за новия данъчен план за 2019-а. Въпреки трудностите обаче премиерът Санчес продължава да води убедително в сондажите на обществените нагласи, а  последните анкети дават 13% преднина на социалистите пред Народната партия.

Умерен оптимизъм вдъхват инфлационните показатели на еврозоната - 2.2% годишен ръст на потребителските цени през октомври (срещу 2.1% през септември) и 1.3% увеличение на базовия инфлационен индекс (срещу 1.1% през септември). Което даде повод на члена на управителния съвет на Европейската централна банка и шеф на австрийската национална банка Евалд Новотни да коментира на 31 октомври, че няма причини последните резултати за икономическия растеж на еврорегиона да променят перспективата на банковата политика. Икономисти обаче предупреждават, че е необходим растеж от поне 0.3% на тримесечие, за да продължи разширяването на пазара на труда и увеличението на заплатите. Продължителен спад под тази стойност може да забави възходящия лихвен цикъл на ЕЦБ.

Добрите инфлационни показатели не успяха да тушират слабите данни за германските продажби на дребно, които са намалели с 2.6% годишно през септември, както и спада на доверието на бизнеса в еврозоната през октомври до най-ниското ниво за последните 17 месеца. Което на фона на силните икономически показатели на Щатите качи зелените пари до 1.1320 щ. долара за едно евро и до 113.30 йени за долар в късната следобедна европейска търговия на 31 октомври.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2198 млн. евро (4299 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.3% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във