Банкеръ Daily

Пари и пазари

Морис Але взе Нобел за принос към теорията на пазарите и ефикасното използване на ресурсите

На днешния ден можем да си спомним за Морис Феликс Шарл Але (Maurice Félix Charles Allais), френският икономист, удостоен с Нобелова награда за икономика през 1988 г. "за неговите пионерски приноси към теорията на пазарите и и ефикасното използване на ресурсите". Той е първият французин, получил това отличие.

Морис Але е роден на 31 май 1911 година във френската столица  Париж. Учи в гимназия "Лаканал", а след това в "Луи льо Гран". През 1933-а завършва с отличие Екол политекник (висше инженерно училище във Франция). От 1934 до 1936 г. Морис Але учи във Висшето национално минно училище в Париж. На 26-годишна възраст той вече ръководи железопътната мрежа на пет департамента във Франция.

През 1943 г. Морис Але е назначен на поста директор на Бюрото за минна статистика и документация в Париж. От 1946 до 1980 е директор по изследователската работа на Националния център за научни изследвания. През 1949 г. получава докторска степен от Парижкия университет. Преподава в Института по статистика към Университета в Париж, във Висшия институт по международни отношения в Женева, и в Университета във Вирджиния. От 1970 г. ръководи центъра за парични анализи към Университета Париж-Х в Нантер.

До края на дните си Морис Але не прекъсва научната си изследователска дейност в две приоритетни области - икономиката (макро- и поведенческа икономика) и физиката, за които е удостоен с множество отличия.

Морис Але умира на 9 октомври 2010 година в Нантер, на около 11 км западно от центъра на френската столица, на 99-годишна възраст.

Неговите фундаментални изследвания са в областта на теорията на пазарите и оптималното използване на ресурсите. Те могат да бъдат намерени в двата му основни труда, озаглавени: "В търсенето на икономическа дисциплина" и "Икономика и интерес", които вдъхновяват поколения икономисти, сред които са Робърт Солоу (носител на Нобелова награда за 1987 г.) и Едмунд Фелпс (с Нобелова награда за 2006 г.).

Основните му приноси в икономиката могат да бъдат групирани около теорията на общото равновесие и оптималното подпомагане на ресурсите, теорията на капитала и на растежа, теорията на валутата и циклите, теорията на възможностите за избор.

Морис Але е и бащата на така наречения парадокс на Але, който поставя под въпрос принципите на Бернули за математическото представяне на печалбата, въвеждайки психологията в теорията на рисковете и показвайки, че доближавайки се до сигурността всеки, който поема бизнес рискове, предпочита сигурността.

През целия си живот Але критикува решенията на политиците в данъчния сектор, които, според него "наказват винаги най-способните".

Facebook logo
Бъдете с нас и във