Банкеръ Daily

Пари и пазари

Морис Але с Нобел за принос към теорията на пазарите и ефикасното използване на ресурсите

Две книги на Морис Але, озаглавени: "В търсенето на икономическа дисциплина" и "Икономика и интерес", вдъхновяват поколения икономисти

На днешния ден можем да си спомним за Морис Але, френският икономист, носител на Нобелова награда, който през 2010 г. напусна този свят.

Морис Феликс Шарл Але (на френски: Maurice Félix Charles Allais) е удостоен с Нобелова награда за икономика през 1988 г. "за неговите пионерски приноси към теорията на пазарите и и ефикасното използване на ресурсите".

Той е роден на 31 май 1911 година във френската столица  Париж. Учи в гимназия "Лаканал", а след това в "Луи льо Гран". През 1933-а завършва с отличие Екол политекник (висше инженерно училище във Франция). От 1934 до 1936 г. учи във Висшето национално минно училище в Париж. На 26-годишна възраст Морис Але вече ръководи железопътната мрежа на пет департамента във Франция.

През 1943 г. е назначен на поста директор на Бюрото за минна статистика и документация в Париж. От 1946 до 1980 е директор по изследователската работа на Националния център за научни изследвания. През 1949 г. получава докторска степен от Парижкия университет. Преподава в Института по статистика към Университета в Париж, във Висшия институт по международни отношения в Женева, и в Университета във Вирджиния. От 1970 г. ръководи центъра за парични анализи към Университета Париж-Х в Нантер.

До края на дните си Морис Але не прекъсва научната си изследователска дейност в две приоритетни области - икономиката (макро- и поведенческа икономика) и физиката, за които е удостоен с множество отличия.

През 1988 г. получава и Нобеловата  награда за икономика, с което става първият французин, печелил това отличие.

Морис Але умира на 9 октомври 2010 година в Нантер, на около 11 км западно от центъра на френската столица, на 99-годишна възраст.

Неговите фундаментални изследвания са в областта на теорията на пазарите и оптималното използване на ресурсите. Те могат да бъдат намерени в двата му основни труда, озаглавени: "В търсенето на икономическа дисциплина" и "Икономика и интерес", които вдъхновяват поколения икономисти, сред които са Робърт Солоу (носител на Нобелова награда за 1987 г.) и Едмунд Фелпс (с Нобелова награда за 2006 г.).

Основните му приноси в икономиката могат да бъдат групирани около теорията на общото равновесие и оптималното подпомагане на ресурсите, теорията на капитала и на растежа, теорията на валутата и циклите, теорията на възможностите за избор.

Морис Але е и бащата на така наречения парадокс на Але, който поставя под въпрос принципите на Бернули за математическото представяне на печалбата, въвеждайки психологията в теорията на рисковете и показвайки, че доближавайки се до сигурността всеки, който поема бизнес рискове, предпочита сигурността.

През целия си живот Але критикува решенията на политиците в данъчния сектор, които, според него "наказват винаги най-способните".

Facebook logo
Бъдете с нас и във