Банкеръ Weekly

Пари и пазари

"Моргън Стенли" заложи на алуминия

Алуминият е предпочитаният от експертите на "Моргън Стенли" базов метал за 2018-а. Основанията за  този избор  са очакваният подем на предлагането в Китай, както и по-високите разходи и по-силното търсене, които ще качат котировките през второто полугодие.

Прогнозите на анализаторите на "Моргън Стенли" са за средна цена от 2114 щ. долара за тон през тази година, която  евентуално ще спадне  до 2072 долара за тон през второто тримесечие заради наличието на свръхпредлагане. Впоследствие банкерите очакват ръст до 2094 долара за тон през третото тримесечие и 2116 през последните три месеца на 2018-а. В средата на седмицата алуминият се търгуваше за 2082 щ. долара за тон.

След като през миналата година поскъпна с 34% и се превърна в най-печелившия метал за 2017-а, от началото на 2018-а  алуминият  е загубил 8% от пазарната си оценка и до момента е с най-слаби резултати сред конкурентите си. Причината е безпокойството на инвеститорите от упорито високото предлагане на суровината в Китай - въпреки усилията на Пекин да ограничи увеличението на производствените мощности и да се пребори със замърсяването на околната среда. Допълнителни тревоги будят планираните мита върху вноса на метала, които, според "Моргън Стенли", ще повишат надбавките в Щатите.

Като цяло  изгледите са цените да са по-ниски  през второто полугодие, смятат анализаторите на "Моргън Стенли". И макар че банката повиши тазгодишните си прогнози за цинка, никела и медта, респ. с 9, 8 и 6%, очакваните средни котировки са под или в рамките на сегашните стойности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във