Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Моргън Стенли": "Вярвайте във възстановяването" и поемайте риск

Стратези на "Моргън Стенли" са убедени, че очакваното "V-образно" икономическо възстановяване, по-голямата яснота по отношение на ваксините срещу COVID-19 и продължаващата политическа подкрепа предлагат благоприятна околна среда за акциите и кредитите през идната година. В прогноза за перспективата през 2021-а екипът на Андрю Шийтс, който отговаря за идентифицирането на инвестиционните възможности и на риска в различните класове глобални активи, препоръчва на инвеститорите да наблегнат на фирмените книжа и на корпоративните облигации, да ограничат вложенията си в кешови инструменти и в държавен дълг и да продават щатски долари. Банкерите очакват пазарните колебания да затихнат и съветват играчите да са "търпеливи" на пазарите на суровини и материали.   

"Наблюдаваният глобален подем е стабилен, синхронен и подкрепен от политики, следващи в голяма степен "нормалните" след-рецесионни стратегии", посочват стратезите. И допълват: "Запазете вярата си, доверете се на възстановяването".  

Световните борсови индекси се устремиха към нови върхови нива на 16 ноември на фона на оптимизма, че очакваното масово предлагане на ваксини срещу коронавируса и допълнителните фискални стимули на САЩ ще засилят глобалното стопанство. Скептиците обаче все още не са убедени в светлото бъдеще и виждат предизвикателства в краткосрочен план заради подновените карантини в ред държави и продължаващите разногласия на американските законодатели за размера на новия пакет от държавни стимули.  

"Моргън Стенли" стана поредният едър играч от Уолстрийт след "Джей Пи Моргън Чейз" и "Голдмън Сакс груп", вещаещ по-нататъшен възход на акциите. Стратегът на "Джей Пи Моргън Чейз" - Марко Коланович - коментира, че резултатите от президентските избори в САЩ  създават благоприятни условия за растеж на фондовите борси, а Дейвид Костин от "Голдмън Сакс" предвижда обстановката да се нормализира значително през идната година. 

Все пак, екипът на "Моргън Стенли" не очаква гладък възходящ тренд и обръща внимание на оставащите значителни предизвикателства: по-тежката от предполагаемата зимна пандемична вълна и връщането към по-спартански режим в дългосрочен план. 

Базовите прогнози на банковите стратези са, както следва:

- S&P 500 ще достигне 3900 пункта до края на 2021-а;

- доходността на десетгодишните американски облигации ще е 1.45% към 31 декември 2021-а;

- индексът на щатския долар ще загуби 4% от пазарната си оценка до края на идната година. (Бел. ред. - в сутрешните часове на 16 ноември стойността на индекса беше 92.60 пункта); 

- средната цена на златото през 2021-а ще е 1825 щ. долара за тройунция - значителна преоценка от предишната проноза за 1950 долара за тройунция.  

Засега обаче здравната и икономическа обстановка е доста напрегната. Американската администрация започна фискалната 2021-а с рекорден бюджетен дефицит от 284 млрд. щ. долара през октомври. Той е със 111% по-висок от октомврийския бюджетен недостиг за 2019-а от 134 млрд. долара и с 61% над предишния октомврийски рекорд  от 176 млрд. долара през 2009-а по време на световната финансова криза и последвалата рецесия.  

Рекорден е дефицитът на САЩ за цялата фискална 2020-а, която приключи на 30 септември - 3.132 трлн. долара - над три пъти по-висок от миналогодишния заради ударното харчене за компенсиране на пораженията от COVID-19. Прогнозите за тази година са, че недостигът ще достигне между 1.5 и 2 трлн. долара, ако Конгресът не одобри нови разходи за справяне с пандемията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във