Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Моргън Стенли" пренасочва активи за 100 млрд. евро към Германия

"Моргън Стенли" планира да прехвърли активи за около 100 млрд. евро от Лондон във Франкфурт, превръщайки се в поредната фирма от Уолстрийт, редуцираща бизнеса си в Обединеното кралство. Щатският кредитор ще пренасочи основната част от предвидените средства през първото тримесечие на 2021-а, когато на практика би трябвало да е приключил преходния период на отделяне на Острова от Европейския съюз, посочват запознати с въпроса лица. Активите ще бъдат вкарани в базираното във Франкфурт поделение "Моргън Стенли Юръп", допълват добре информираните източници.

Промените са в хармония с усилията на няколко други американски банки като "Джей Пи Моргън Чейз" и "Голдмън Сакс груп" да подсилят европейските си операции след BREXIT. Задгранични за Германия кредитори са прехвърлили в европейския икономически мотор активи за 400 млрд. евро към 10 декември - над двойно повече от комбинираните им баланси, сочи официалната статистика на Бундесбанк. Промяната, която за "Джей Пи Моргън Чейз" включва 200 млрд. евро плюс 200 души персонал, са просто "първата вълна", твърди Дороти Блесинг - съуправител на европейското поделение за инвестиционнни банкови услуги на американския гигант. 

"Моргън Стенли" вече е пренасочил служители от Лондон към различни европейски локации, сред които Мадрид и Милано, и е открил търговски офис в Париж още през 2018-а. Щатската банка, за която работят над 5000 души в Лондон, има около 350 служители във Франкфурт и активи за над 14 млрд. евро към края на 2019-а.  

Планиранните от "Моргън Стенли" размествания са поредният пример за прехвърляне на бизнес от Лондон към ЕС с наближаването на края на преходния период за отделянето на Обединеното кралство от общността без сделка за финансовите услуги. Което увеличава тревогите на някои британски финансисти, че доминиращата роля на лондонското Сити значително ще отслабне през идните години в резултат на BREXIT и по този начин ше навреди на един от най-мощните и печеливши индустриални сектори на страната.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във