Банкеръ Weekly

Пари и пазари

МОРГЪН СТЕНЛИ ОЧАКВА РЪСТ НА БОРСОВИТЕ ЕМИСИИ ОТ РАЗВИВАЩИТЕ СЕ ПАЗАРИ

Голям ръст на публичните оферти на ценни книжа от страна на Русия и на държавите от Близкия изток ще подкрепи прогнозираното от щатската инвестиционна банка Моргън Стенли 5-процентно увеличение на световните емисии на акции през 2006 година. Банкерите очакват повсеместен подем в активността на развиващите се пазари и Азия и охлаждане в Европа и САЩ спрямо 2005-а.
Близкият изток печели от високите цени на нефта, силния икономически растеж и набиращите скорост местни фондови борси. Тези фактори вече доведоха до по-висока активност в сферата на корпоративните сливания и поглъщания в региона, както и до увеличение на броя на местните компании, желаещи да регистрират акциите си не само на националните пазари, но и в чужбина. Например миналата седмица египетската телекомуникационна фирма Телеком Еджипт пусна акции в Кайро и в Лондон, като подадените заявки за покупка надхвърлиха 45 пъти номинала на емисията.
През идната година също се очаква рязък скок на офертите от ценни книжа. Финансовата къща на Кувейт и Националната търговска банка на Саудитска Арабия ще бъдат приватизирани чрез емисия на акции с общ номинал над 1 млрд. щ. долара. Очакват се и първоначални публични емисии на минната компания на Саудитска Арабия, на Гълф къмършъл бенк от Катар и на телекомуникационната групировка на Обединените арабски емирства.
Моргън Стенли прогнозира, че Русия ще предложи акции за общо 10-15 млрд. щ. долара през 2006-а срещу 6 млрд. долара през 2005-а. Най-голямата единична оферта вероятно ще дойде от Роснефт с очакван номинал 7.5-10 млрд. долара. Щатската инвестиционна банка играе водеща роля при управлението на първоначални публични емисии в Русия и неотдавна откри свой офис в Дубай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във