Банкеръ Weekly

Пари и пазари

МОРГЪН СТЕНЛИ ХАРЕСВА ВАЛУТИТЕ НА ЮЖНА АЗИЯ

Валутите на Тайланд, Малайзия и Индонезия могат да поскъпнат по-бързо отколкото на конкурентите им от Северна Азия, защото централните банки от югоизточната част на континента вероятно ще предпочетат да ги оставят да се засилят. Това ще ограничи инфлацията, смята Анди Ксай - главен икономист за Азия на щатската инвестиционна банка Моргън Стенли. По-силните бат, рингит и рупия ще охладят инфлационния натиск, като намалят цените на вносните стоки, с което ще спадне и нуждата от по-скъпи заеми. Стопанствата от Северна Азия не изпитват инфлационен натиск от такъв порядък, така че е логично да се противопоставят на поскъпването на валутите си, за да помогнат на износителите.
Тайланд започна да качва лихвите през 2004-а, последван година по-късно от Индонезия и Малайзия, в тандем с двугодишния възходящ лихвен цикъл в САЩ, наложен от растящите цени на нефта и по-силния световен икономически ръст, които напомпваха инфлация. През последните два месеца Федералният резерв спря за отдих, а суровият петрол поевтиня и централните банки от Югоизточна Азия могат да предпочетат по-силни парични единици. Те качват експортните разходи и имат по-ограничен ефект върху стопанския растеж, отколкото по-високите лихви, които ограничават инвестициите и индивидуалното потребление.
Основната лихва на Тайланд от 5% в момента е на подходящо за задоволителен икономически ръст ниво, ако инфлацията не се повишава, коментират анализатори. През август тя беше 3.8% годишно. Лихвеният процент на централната банка на Малайзия е 3.5% и определено подкрепя стопанския растеж. Юлските цени в страната се увеличиха с 4.1% в сравнение със същия период на миналата година. Годишната инфлация в Индонезия през август беше 14.9%, като правителството очаква тя да спадне до 7.3% до края на 2006-а. Сега основната лихва в тази държава е 11.25%, като експерти от холандската банка Ай Ен Джи прогнозират тя да се понижи до 9.75% до края на годината.
Индонезийската рупия е поскъпнала с 3.9% през последните три месеца, а тайландският бат - с 3 процента. Моргън Стенли очаква до края на септември паричната единица на Тайланд да се качи до 37.20 бата за един щатски долар, валутата на Индонезия да добави още 1.5% до 9000 рупии за долар, а в Малайзия рингитът да поскъпне с 0.6% до 3.65 за един щатски долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във