Банкеръ Weekly

Пари и пазари

"Монте дей Паски" на ръба на пропастта

Италианските банки се нуждаят от поне 52 млрд. евро, за да изчистят балансите си и подобна подкрепа далеч надхвърля чувствително предложения на 19 декември от италианското правителство и одобрения два дни по-късно от италианския парламент спасителен пакет за закъсали кредитори от 20 млрд. евро - по 833 евро на всяко италианско домакинство. Недостигът е изчислен на базата на оценка на средствата, с които трябва да разполагат банките, за да увеличат кредитните си провизии до размер, позволяващ да бъдат продадени лошите им задължения - поне такива са данните на агенция "Блумбърг". В тази сума влизат 8 млрд. евро за провизиране на проблемните вземания на "Уникредит" и 5 млрд. евро за "Банка Монте дей Паски ди Сиена", които древният италиански кредитор от месеци се бори да събере.

Според Паола Сабионе - анализатор от офиса на "Дойче Банк" в Милано, спасителният пакет за местните банки би трябвало да е по-близо до 30 млрд. евро, за да се преодолее кризата на лошите дългове на Италия. Което предполага, че "Уникредит" и някои други по-"потентни" кредитори биха могли да наберат около 20 млрд. евро от капиталовите пазари, продажбата на активи и задържане на печалбите, оставяйки на кабинета да запълни дупката до 52 млрд. евро. 

Италианският банков лидер "Уникредит" планира да увеличи до 75% провизиите за лошите заеми с най-незначителна вероятност за събирането им, а за две други категории проблемни вземания, които не са в толкова тежко състояние, тази вероятност е 40 процента. По-високият дял на отписаните задължения ще помогне на групата от Милано да продаде около една трета от лошите си кредити (за около 18 млрд. евро) на мениджъра на активи "Фортрис инвестмънт груп".

За да покрие по-високия размер на провизиите и на някои разходи по преструктуриране и за да подобри коефициента си на капиталова адекватност, "Уникредит" планира да привлече 13 млрд. евро от нова емисия на акции. Това подсказва, че тя няма да "опре" до държавна помощ. Което обаче съвсем не е сигурно, ако се съди от историята на групата, чието ръководство поиска през 2009-а помощ от правителствата на Италия и на Австрия в размер на 4 млрд. евро, за да подсили капитала си. Тогавашният й главен изпълнителен директор Алесандро Профумо твърдеше, че банката може да оцелее във финансовата криза и без държавна инжекция, защото коефициентът й на капиталова адекватност е 6.5% при изисквани по онова време 4 процента. Но помощта се налага от очакванията на инвеститорите за по-високо капиталово съотношение (от 8%) и от факта, че много други банки вече са получили държавни средства и с тях "Уникредит" ще може да подобри конкурентността си.

Италианските банки са имали към края на юни лоши заеми в размер на 356 млрд. евро и заделени за тях провизии за 165 млрд. евро, сочат последните статистически данни на "Банка д'Италия". За да се достигне ниво на покритие от 75% на най-проблемните от тях и от 40% на останалите (както процедира "Уникредит"), ще са необходими 52 млрд. евро.

Европейската централна банка отдавна настоява за редуциране на необслужваните заеми на 14 големи италиански кредитори, които са под неин пряк надзор. Четири от тях са в плачевно състояние - "Монте Паски", "Банка Каридже", "Банка пополаре ди Виченца" и "Банка Венето". Те ще са и първата грижа на правителството, те ще намажат най-вече от гласувания нов спасителен пакет.

След като по-големите попълнят капиталовия си недостиг и продадат част от лошите си заеми, ЕЦБ вероятно ще притисне и "Банка д'Италия" да направи същото с останалите национални банки, които контролира.

Засега от спешна реанимация се нуждае "Монте Паски". След очаквания провал на усилията на третия по големина италиански кредитор да набере 5 млрд. евро за увеличение на капитала си той вече върви към национализация. Тя ще е първата от десетилетия насам, чийто обект ще е толкова голяма институция, и то в третото по големина стопанство на еврозоната. В резултат на масовите тегления на депозити от дребни и средни компании (според добре информирани източници) ликвидността й започнала да се топи с толкова бързи темпове, че ръководството й обяви на 21 декември, че тя ще пресъхне след четири, а не според прогнозираните 11 месеца.

Съобщението свали рязко котировките на банковите акции, чиято търговия бе прекратена и не бе подновена и при отварянето на борсата в Милано на 22 декември. Книжата са паднали с 87% през тази година, орязвайки пазарната капитализация на "Монте Паски" до 478 млн. евро, при положение че бе над 10 млрд. евро през 2008-а.

Очаква се италианският кабинет да проведе спешно съвещание за спасението на най-стария кредитор в света още в късните вечерни часове на 22 декември. Или най-късно на следващия ден, информира вестник "Стампа". Национализацията обаче е нож с две остриета, доколкото ще ужили и кредиторите на институцията според новите правила на Европейския съюз. Най-вероятно ще се върви към испанския модел, при който дребните инвеститори в спасените с държавни средства през 2012-а испански банки бяха обезщетени за загубите си. В случая с "Монте Паски" става въпрос за 40 хил. дребни собственици на подчинен дълг, които държавата би  трябвало да компенсира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във