Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Могъщият франк притиска компаниите

Силният франк заплашва да компрометира авторитетната отметка за качество "Произведено в Швейцария". А за местните износители той е двойно проклятие. От една страна, обезценката на валутите на развиващите се пазари към швейцарската парична единица прави швейцарските продукти по-малко атрактивни. Същевременно оскъпява все повече издръжката на работещите предприятия в алпийския оазис. Ник Хайек - главен изпълнителен директор на марковия производител на часовници "Суотч груп", който изнася 90% от продукцията си, коментира, че сегашната цена на франка не е приемлива в средносрочен и дългосрочен план и всички трябва да се борят срещу нея.


Националната банка на Швейцария, която през септември 2011-а въведе таван от 1.20 франка за едно евро, за да защити местния бизнес, не успя да спре поскъпването на местната парична единица към другите валути. През последните 12 месеца индийската рупия и турската лира са се обезценили съответно с 14.1 и 12.8% към франка. В късната следобедна търговия на 14 август швейцарските пари се разменяха по 90.42 сантима към щатския долар и 1.2114 за едно евро.


Силният франк е изключително сериозно предизвикателство за износителите като "Суотч" и за дребните и средни компании с фабрики в Швейцария, чиито работници са сред най-скъпо платените в Европа. Ако ръстът на местната валута не бъде овладян след влизането в сила през 2017-а на набора от закони Swissness, предназначени да защитават автентичността на марката "Произведено в Швейцария", нещата ще се влошат. Според тях индустриалните продукти трябва да отговарят на изискването поне 60% от производствените разходи да са направени в страната.


Хайек не е доволен, че Швейцарската национална банка изглежда удовлетворена от цената 1.20 франка за евро и подчертава, че институцията трябва да е по-непредсказуема в усилията си да свали котировките на местната валута. Той очаква централните банкери да преосмислят тавана към единната европейска валута поне до 1.25 франка за едно евро.


В краткосрочен план руските санкции могат да се отразят благоприятно поне на швейцарските производители на скъпи сирена. След като Москва наложи на 7 август забрана за внос на "Моцарела", "Гауда" и "Едам", руските вносители са се насочили към "Ементал" и "Грюер", защото Швейцария не е в забранителния списък на руснаците. А афинитетът им към качествени храни предлага привлекателна възможност за най-едрия швейцарски производител на млечни продукти Emmi, чийто акции поскъпнаха с 5.9% (до 324 франка парчето) по време на борсовата търговия в Цюрих на 14 август.


Миналата година швейцарските фирми са изнесли 431 т сирене в Русия, по данни на митническата администрация на страната. Ако ембаргото се запази, този експорт ще нарасне и най-голям потенциал има сиренето "Грюер".


Месото също е в списъка от швейцарски продукти, предпочетени от руските вносители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във