Банкеръ Daily

Пари и пазари

Множество препятствия по пътя на долара

Бъдещето пред зелените пари е по-скоро мрачно. Експертите от "Моргън Стенли" съзират  пазарно пресищане с долари, а тези от "Стандард чартърд" смятат , че растящата монетарна база в САЩ ще подбие цената на американската валута.

От средата на септември Федералният резерв помпа "на корем" средства на паричните пазари, за да не допусне ликвидна криза и безконтролно увеличение на лихвите по краткосрочните (overnight) репо-сделки. Тази активност има потенциал да заличи предимството, което носи по-високата доходност на щатските облигации точно когато смяната на "капитана" на Европейската централна банка може да ограничи монетарните стимули в еврозоната. Засега добавената от щатската централна банка ликвидност се абсорбира от търговските кредитни институции заради повишеното търсене към края на годината. След като преминем в следващата година обаче, доларовият недостиг може да се превърне в излишък, смятат експерти на "Моргън Стенли". Това, в комбинация с по-силния глобален растеж извън САЩ и намаляващия приток на портфейлни инвестиции, още повече засилва мотивите за отслабване на долара. По оценки на агенция "Блумбърг" световният БВП през тази година ще нарасне с 3.1% - близо с 1% над щатския.

Проучване на анализатори на "Стандард чартърд" пък показва, че от 2011-а бързо увеличаващата се монетарна база в Америка е била добър индикатор за засилване на еврото.Към това се добавя несигурността около процедурата за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп заради Украйна и задаващите се президентски избори в САЩ през 2020-а - все обстоятелства, които могат да навредят на имиджа на зелените пари и да дадат предимство на единната европейска валута. Още повече, че в Креди агрикол" пък смятат, че най-лошото за валутната двойка евро/долар вече е минало, защото стопанският спад на еврозоната е стигнал дъното. "Моргън Стенли" прогнозира подем на еврото през първото тримесечие на идната година заради "свиващия се диференциал между растежите на Стария и на Новия континент" и заради подобряващата се политическа обстановка.

Като потенциално възражение срещу тези доводи множество анализатори посочват търговските преговори между Вашингтон и Пекин. Ако не се стигне до сделка и започват да се налагат нови мита, американската валута ще победи конкурентите си, а рисковете пред глобалния подем ще нараснат. На второ място идва въпросът с евентуалните фискални стимули, които Берлин не иска да вкарва, както и несигурността около бъдещия път на ЕЦБ - все фактори, които са неблагоприятни за еврото.

Джон Отърс - отговорен редактор за пазарите в агенция "Блумбърг", пък разсъждава върху загадката за "мъртвешкото" спокойствие на валутните пазари. Нито един пазар не е по-ликвиден и с по-висок търговски оборот от валутния. Според последния анализ на Банката за международни разплащания, публикуван през април, общият обем изтъргувани валути средно на ден в световен мащаб е достигнал 6.6 трлн. щ. долара. Като капак, през последните 18 месеца се вихри най-сериозният търговски конфликт с участието на САЩ от колапса на валутната система, договорена в Бретън Удс, през 1971-а. По правило, всякакви мита или заплахи за въвеждането им предизвиква незабавен отговор от валутните пазари, който да ги компенсира. Досега обаче подобна бурна реакция няма и размахът на валутните колебания е най-нисък от първите дни след Бретън Удс.

На какво се дължи това "мъртвешко" спокойствие на валутните пазари в тези турбулентни за търговията времена?

Едно от обясненията на Отърс идва от полето на макрофакторите. Федералният резерв вече направи завой към низходяща лихвена политика, с което потуши опасенията, че може да прекали с паричната дисциплина. С други думи, в обозримо бъдеще изобщо не се очаква увеличение на лихвите, нито пък прекалено дълбоки лихвени редукции. Междувременно, другите големи централни банки също понижават лихвените проценти, с което не дават повод за промяна на нагласите към някоя валута. Във всички случаи, залозите за политиката на централните банки са асиметрични: те може и да понижават лихвените проценти, но няма да ги качват. И като се има предвид, че световните стопанства са достатъчно силно обвързани едно с друго,  ако някое от тях реши да сваля лихвите, другото по всяка вероятност ще го последва.

На второ място, търговските конфликти може и да са сериозен източник на пазарни колебания, но промените на петролните пазари премахват един от критичните причинители на турбуленции. Страните от ОПЕК намаляват производството на черно злато, но пък има достатъчно доставки на суровината от държави извън картела, най-вече от САЩ. Така че дори атаките срещу петролните инсталации на Саудитска Арабия оказаха малък ефект върху валутния пазар.

Съществуват и някои микрофактори. Например, облигациите и акции също не се търгуват с особени колебания. И хеджинговите фондове са направили сериозни залози, че те ще останат ниски.

Все пак, подобно спокойствие е изнервящо. След последната глобална криза мнозина препрочетоха трудовете на американския професор по икономика Хайман Мински, в които пише, че финансовата стабилност генерира нестабилност. Не са малко и болезнените спомени за начина, по който последният период на ниски колебания подлъга мнозина да направят залози, които  се провалиха с гръм и трясък през 2008-а.

Щатският долар е във възходящо движение от края на кризата, подпомаган от политическите и икономическите проблеми на основния си търговски партньор - еврозоната. Силно поляризираните президентски избори в САЩ през 2020-а и по-спокойната политическа обстановка в Европа вдъхва надежди, че блокът на еврото най-накрая е ударил дъното на неблагополучията и този период на ниски колебания може да вещае нова дългосрочна тенденция - този път на слабост на зелените пари, коментира Отърс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във