Банкеръ Weekly

Пари и пазари

МНОГО ОЧАКВАНИЯ ЗА ПАЗАРА НА ИМОТИ

Пазарът на недвижими имоти през 2006-а се очертава като изключително динамичен, коментират брокери. Те не изключват и изненади след трайната тенденция през последните три години към поскъпване.
Три са факторите, които ще имат най-голяма роля за формирането на цените у нас занапред. На първо място това е интересът на чуждестранните инвеститори, предимно от Великобритания и Ирландия, който до голяма степен бе в основата на досегашния ценови бум. Ако той продължи и се засили, цените също ще продължат да растат - най-много при луксозните имоти и къщите в малките населени места и около курортните центрове. Вторият фактор е вътрешното търсене. Неговите обеми едва ли ще се променят съществено, по важното в случая е накъде ще се насочи то - към нови апартаменти в комплексите от затворен тип или към по-старите жилища в сгради на престижни места. Това ще определи и разликата в цените на различните имоти. А третият фактор е свързан с обема на новото строителство у нас. При него нещата изглеждат най-лесно предсказуеми - ако съдим по броя на издадените разрешителни за строеж, новите сгради през 2006-а ще са най-много от десетина години насам.
Според брокери настъпва времето и на активизиране на пазара на земеделска земя и парцели. Първите признаци за това вече са налице. Много акционерни дружества със специална инвестиционна цел насочиха значителна част от средствата си именно в покупката на земя и започнаха на практика нейното комасиране. Към тях трябва да добавим и навлизането на чуждестранни инвестиционни фондове, проявяващи интерес към парцели, макар че става дума предимно за места, където може да се построи или комплекс, или туристическо селище. Същевременно се очаква през годината да се засили интересът и към земеделската земя като средство за производство - има сигнали, че големи международни компании, произвеждащи и търгуващи със селскостопанска продукция, се насочват към страната за покупка на земя и организиране на собствено производство. Ето защо точно в този сегмент вероятно ще е най-силно ценовото раздвижване, още повече че стойността на земеделските парцели през последните две години остана изключително ниска. Най-добрата добруджанска земя се продаваше през 2002-2003 г. срещу 150-180 лева. Ръст на цените можем да прогнозираме и за земята в Тракия и около Плевен и Велико Търново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във