Банкеръ Weekly

Пари и пазари

МНОГО АКЦИИ, НО МАЛКО КАЧЕСТВЕНИ

Центърът за масова приватизация (ЦМП) обяви списък от 172 предприятия, чиито акции ще се раздържавяват на 14-ия аукцион, който започва на 20 ноември. От тях 46 пакета ще се предлагат за първи път. Отличник е Министерството на икономиката, което достави на търга цели 25 дружества. Друг е въпросът, че сред тях липсват оферти, които биха спрели дъха на портфейлните инвеститори. Едва ли някой случаен гражданин ще се прехласне по акциите на Прецизно леене - Ярлово, въпреки високата им номинална стойност от 15.90 лв. едната.


Предприемачите, желаещи да закупят мажоритарни пакети, могат да пробват късмета си с книжата на етрополското машиностроително предприятие Етроволан, от чийто капитал ще продават 69.3 процента. Странно защо обаче държавата предлага на инвеститорите 49.52% от общия брой акции на кърджалийското Арда-инструмент. След като останалите над 50% от дружеството така или иначе са нераздържавени, придобилият боновите книжа няма да може да упражнява никаква власт върху управлението на завода.


Прави впечатление, че всички предприятия (с едно изключение - на Коприна, Свиленград), които се предлагат за първи път на тези търгове, не са публични или пък са с капитал под 200 хил. лева. Това поставя дребните акционери в тях в неблагоприятното положение да очакват изненади от сорта на увеличаване на капитала под условие или отказ за свикване на общо събрание в разумни срокове.


Иначе и с просто око може да се установят интересните дружества, пакети от които се предлагат не за първи път. Безспорно ще има сериозно наддаване за книжата на фармацевтичните заводи в Дупница и Троян и донякъде - на Софияпласт. Възможност за капиталови печалби предлагат и пакетите от софийското предприятие за производство на касови апарати Електроника, Унипак - Павликени, и Парк-хотел Москва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във