Банкеръ Daily

Пари и пазари

Митата на Тръмп сринаха износа на уиски в САЩ

Американският износ на уиски се срина през втората половина на 2018 г., понасяйки щети от по-високите мита от търговските партньори на страната след тарифите за вноса на стомана и алуминий, въведени от президента Доналд Тръмп, съобщи Ройтерс.

Канада, Китай, Мексико и Европейският съюз през миналата година въведоха вносни мита, вариращи между 10% и 25% за американското уиски и бърбън, което доведе до спад от 11% на износа на уиски в САЩ през второто полугодие, сочат данни от доклада на Съвета за дестилирани спиртни напитки.

За първите шест месеца на 2018 г. износът на уиски се е увеличил с 28% в сравнение със същия период на 2017 г., от части благодарение на компании като производителя Джак Даниелс и "Brown-Forman Corp", които направиха бързи доставки в чужбина, особено в Европа, преди въвеждането на тарифите.

За 2018 година износът на уиски нарасна с 5,1% (1,18 млрд. долара), което е значителен спад от наблюдаваното увеличение от 16% през 2017 година. Износът за ЕС е намалял с 13,4% през втората половина на годината, след като е нараснал с 33% през първите шест месеца.

Европейският съюз е най-големият пазар за алкохола, който възлиза на близо 60% от общия износ, сочат данни на Съвета за дестилирани спиртни напитки.

По-рано през март Brown-Forman заяви, че промяната на стойността на тарифите на ключови европейски пазари е основната причина за спада в брутния излишък на печалбата за третото тримесечие. Компанията заяви, че продажбите й ще бъдат силно засегнати през 2019 г., ако тарифите останат в сила.

"Щетите, нанесени на американския износ на уиски нарастват, а това е допълнителна щета от продължаващите световни търговски спорове", заяви главният изпълнителен директор на Съвета за дестилирани спиртни напитки Крис Суонгър.

Общият износ на алкохолни напитки в САЩ нарасна с 9,5%, 1,8 млрд. долара през 2018 г., но също се забавя в сравнение с 2017 г., показва докладът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във