Банкеръ Daily

Пари и пазари

Министерството на иновациите и растежа с награда за развитието на пазара BEAM

Министерството на иновациите и растежа получи награда за развитието на пазара за растеж на малки и средпни предприятия BEAM, организиран от „Българската фондова борса“. Това е част от второто издание на програмата beamUpLab за стимулиране на развитието на стартъпи. Министерството получи наградата за принос на държавна институция към насърчаването и развитието на перспективни български компании и повишаване на възможностите им за финансиране.

„Пари за стартъпи и иновации има. Ние сме вашето министерство – на предприемачите, стартъпите, бизнеса. Тази награда е доказателство, че държавната администрация може да бъде място, на което се раждат креативни и иновативни идеи и което стимулира партньорството с бизнеса“, заяви началникът на кабинета на министър Пулев – Красимир Якимов при получаването на наградата. Тя му бе връчена от Маню Моравенов, изпълнителен директор на „Българската фондова борса“.

Съвместната работа между Министерството на иновациите и растежа, „Българска фондова борса“ и „Българска банка за развитие“ е започнала от първия ден на мандата на служебния кабинет, отбеляза Якимов.

Трите институции се обединиха около създаването на нов инвестиционен инструмент между тях и частни инвеститори, чрез който да се финансират малки и средни предприятия. Той ще финансира напълно прозрачно набирания на капитал през „Българска фондова борса“, както дългово - посредством участия в облигационни емисии, издавани през нея, така и дялово - в първични публични предлагания /IPO-та/ и ще привлича допълнителни средства от институционални и индивидуални инвеститори на фондовата борса.

Предвижда се също той самият да осъществи IPO след учредяването си.

 


Facebook logo
Бъдете с нас и във